Κυριακή 26.05.2024
More

  Μέτρα για την ακρίβεια: Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία, θα ισχύσουν από την 1/3

  Από την 1η Μαρτίου μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, ενώ ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

  Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • το πλαφόν στο κέρδος του βρεφικού γάλακτος
  • τον περιορισμό των εκπτώσεων και των προσφορών στα σούπερ μάρκετ, με μετακύλιση του οφέλους στην αρχική τιμή

  Τα εν λόγω μέτρα είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, και σύντομα θα ψηφιστούν και θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή τρία από αυτά.

  Πρώτον, όσες εταιρείες προχωρήσουν από τις 10 Ιανουαρίου σε αύξηση των τιμολογίων τους στα προϊόντα που δίνουν στα σούπερ μάρκετ, δεν θα μπορούν για τρεις μήνες να κάνουν καμία προσφορά στα σούπερ μάρκετ.

  Δεν θα μπορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ να διαθέτουν τα προϊόντα τους 1+1 ή 2+1 ή μείον 50%, κάτι που θα ισχύει για τρεις μήνες. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει εφαρμογή για όλο το 2024.

  Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% της δαπάνης των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ για προωθητικές ενέργειες. Αν μια εταιρεία διέθεσε το 2023 ένα ποσό για προσφορές, το εν λόγω ποσό φέτος πρέπει να είναι μειωμένο κατά 30%. Και το ποσό αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στις αρχικές τιμές των προϊόντων.

  Ακόμη, σημειώνεται ότι τα πιστωτικά τιμολόγια δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 3% των συνολικών παραγγελιών.

  Βρεφικό γάλα

  Για το βρεφικό γάλα, από 1η Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν μπορεί να είναι 7%.

  Πολύ βαριά τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ