Τετάρτη 29.05.2024
More

  Μέτρα κατά της ακρίβειας – Πλαφόν στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος

  Στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας την Τετάρτη.

  Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο βρεφικό γάλα, όπως επίσης και καθαρές τιμές στους τιμοκαταλόγους.

  Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα σε 4 άξονες για την προστασία των καταναλωτών:

  • Μείωση παροχών σε σούπερ μάρκετ: Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή για απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Αποτροπή άδικων ανατιμήσεων: Όσες εταιρείες κάνουν ανατιμήσεις δεν θα μπορούν να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για ένα τρίμηνο.
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα τους σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. To μέτρο αφορά νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά και κρέας.
  • Πλαφόν στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος: Συγκεκριμένα οι εταιρείες βρεφικού γάλακτος θα πρέπει να πωλούν σε τιμές μέχρι το άθροισμα του λειτουργικού τους κόστους και εμπορικού κέρδους 7%.

  O κ. Σκρέκας τόνισε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς ανακούφιση των καταναλωτών.
  Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία συνεχίζονται και ότι μόνο το 2023 επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.

  Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι συνεχίζεται η πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής χάρη στην οποία έχουν μειωθεί οι τιμές σε πάνω από 1.300 προϊόντα, καθώς και το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο πήρε παράταση για ένα εξάμηνο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ