Τρίτη 23.04.2024
More

    Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα

    Μια μικρή βελτίωση παρουσίασε η εικόνα του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

    Μια μικρή βελτίωση παρουσίασε η εικόνα του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat. Η καλύτερη εικόνα εστιάζεται στο κομμάτι της διατροφής που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις οικονομίες, αλλά κυρίως τα νοικοκυριά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης πληθωρισμού στην διατροφή έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, κάτι που ουσιαστικά καταδεικνύει την εκτίμηση ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και πλέον εισερχόμαστε σε μία περίοδο που η ακρίβεια θα βαίνει μειούμενη, ίσως βέβαια – κάτι που είναι και το πλέον πιθανό – με αργό και βασανιστικό ρυθμό.

    Ένα στοιχείο που κάνει την εικόνα να μοιάζει ελαφρά καλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι ο λόγω δείκτης, εκτός του ότι υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, βρέθηκε μετά από πολλούς μήνες σε μονοψήφια επίπεδα.

    Έτσι λοιπόν ας δούμε την μεγάλη εικόνα για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τον Απρίλιο. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, καταγράφεται άνοδος 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

    Βέβαια σε ένα μεγάλο βαθμό η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο του 2022, ξεκινάει ουσιαστικά η μεγάλη κούρσα ανόδου τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους επιμέρους δείκτες.

    Τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

    Παρόλα αυτά, σημαντικό είναι πως η άνοδος τιμών τον Απρίλιο ήταν η 5η μικρότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, που έδωσαν προσωρινά στοιχεία. Μάλιστα, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε οριακά στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.

    Στην Ελλάδα τον Απρίλιο σημειώθηκε ακόμη πιο μεγάλη μείωση στις τιμές ενέργειας σε ποσοστό 17,8%, έναντι επίσης μείωσης 14,7% τον Μάρτιο η οποία και στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση. Παράλληλα, σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο η άνοδος τιμών τροφίμων και ποτών στο 9,7% από 11,9% τον Μάρτιο, καθώς πλέον η αύξηση υπολογίζεται με υψηλή βάση του.

    Αντίθετα ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, παρουσίασε νέα άνοδο στο 7,8% από 7% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλη πηγή πίεσης είναι οι υπηρεσίες με άνοδο τιμών 6,8% τον Απρίλιο από 5,1% τον Μάρτιο.

    Να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2023 οι εκτιμήσεις από το υπουργείο Οικονομικών βλέπουν τον πληθωρισμό στο 4,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5% άνοδο. Τα τελικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαΐου.

    Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 7% από 6,9% τον Μάρτιο και 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα.

    Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώνεται με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ