Νέα άνοδος στο πετρέλαιο – Πάνω από 2,11 ευρώ η αμόλυβδη στην Ελλάδα

Νέα άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, με το Brent να ενισχύεται αρχικά κατά 0,9% και να ξεπερνά τα 108,59 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε ελαφρά, κινούμενη στην περιοχή των 105-106 δολαρίων, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία αύξηση σχεδόν 11%.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή αναφοράς του αμερικανικού αργού, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,7%, στα 103,22 δολάρια το βαρέλι.

Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ σε υψηλά τριετίας κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου.

Οι ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές έχουν ήδη μεταφερθεί στην ελληνική αγορά καυσίμων, με τις τιμές στην αντλία να πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών από την έναρξη του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2,11 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 13 λεπτών μέσα σε έναν μήνα. Αντίστοιχα, το diesel διαμορφώνεται στα 2,07 ευρώ το λίτρο, περίπου 8 λεπτά υψηλότερα σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς η χονδρική τιμή στα διυλιστήρια έχει διαμορφωθεί στα 1,57 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και στα 1,50 ευρώ το λίτρο για το diesel, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ