Παρασκευή 23.10.2020
More

  Ο κορωνοϊός αναμένεται να επηρεάσει έως και 35 εκατ. εργαζόμενους

  «Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα το 2020», αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το σκεπτικό πίσω από το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε χθες. 

  Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκιαγραφούν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  «Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, η κρίση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των ανισοτήτων», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο 54 σελίδων έγγραφο.

  Ζημιές για επιχειρήσεις και απώλεια θέσεων εργασίας

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 720 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά το «ακραίο σενάριο» ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

  Παράλληλα υπολογίζεται ότι το 25% – 35% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ως το τέλος της χρονιάς με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 50% στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 180.000- 260.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο γεγονός που θα επηρεάσει 25- 35 εκατομμύρια εργαζόμενους.

  Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, για την κάλυψη των ελλείψεων ρευστότητα θα χρειαστούν έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό που «σκαρφαλώνει» σε έως και 900 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο) με χονδρεμπόριο- λιανεμπόριο, ξενοδοχεία, εστίαση και μεταφορές να είναι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο.

  Ένα μεγάλο μερίδιο των επιχειρήσεων που επηρεάζεται έχουν ήδη σχετικά υψηλά χρέη ή χαμηλή κερδοφορία, που περιορίζουν σοβαρά την ικανότητά τους να αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

  Απώλειες θέσεων εργασίας πάνω από 5% σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

  Το έγγραφο εργασίας αναφέρει ότι η μείωση του ΑΕΠ θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας. Απώλειες θέσεων εργασίας άνω του 5% αναμένεται να σημειωθούν σε τέσσερα κράτη μέλη (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και Εσθονία) ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να δουν τα αντίστοιχα επίπεδα απασχόλησης να μειώνονται άνω του 3% την ίδια περίοδο.

  Συρρίκνωση ΑΕΠ σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα Κροατία

  Σε ότι αφορά το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει μείωση της τάξης του 6% έως 7,5% στα κράτη μέλη, ωστόσο το ποσοστό αυτό θα είναι αισθητά μεγαλύτερο σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα Κροατία και αναμένεται να αγγίξει το 9,5%. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν ανάμεσα σε περιφέρειες μεταξύ των χωρών.

  Τεράστια ύφεση, τεράστια πολιτική πρόκληση

  «Η κλίμακα της ύφεσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι τεράστια, όπως και η πολιτική πρόκληση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

  «Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες», διαμήνυσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες έγγραφο εργασίας εδώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη»

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης

  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ξημερώματα τίθεται από το Σάββατο σε ισχύ για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου   

  Θετικά και αρνητικά νέα από τις αναλύσεις στα λύματα

  Ανίχνευση κορωνοϊού μεν, αλλά και χωρίς ίχνη περιοχές που είχαν δώσει θετικό σήμα παλιότερα

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.