Παρασκευή 03.02.2023
More

  Παγκόσμια ύφεση αναμένουν φέτος υψηλόβαθμοι οικονομολόγοι

  Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να οδηγηθεί σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υψηλόβαθμων οικονομολόγων ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

  Το Φόρουμ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα, και θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης μετά την πανδημία, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών.

  Η πλειονότητα των 22 επικεφαλής οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Φόρουμ πιστεύει ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανή το 2023. Όλοι οι επικεφαλής οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη το 2023 στην Ευρώπη, ενώ 20 δήλωσαν ότι αναμένουν ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

  Οι οικονομολόγοι προέρχονται από μια ομάδα που περιλαμβάνει τους επικεφαλής οικονομολόγους κολοσσών όπως η Bank of America, η Barclays, η Google και η Unilever, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

  «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Το σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους και υψηλού κατακερματισμού μειώνει τα κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τους πιο ευάλωτους του κόσμου», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ, Σαάντια Ζαχίντι.

  Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για το τι συνιστά μια «παγκόσμια ύφεση». Ο πιο προφανής είναι η ξεκάθαρη μείωση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

  Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη που είναι λιγότερη από 3% ισοδυναμεί με ύφεση. Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα εισέλθει σε ύφεση το 2023 και οι προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι ανάπτυξη 2,7%.

   

   

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ