Τρίτη 25.06.2024
More

  Ποια «δώρα» ενεργοποιούνται μέχρι το Πάσχα

  Σημαντικές ενισχύσεις και επιδόματα, που θα δώσουν «ανάσες» κυρίως στους ευάλωτους πολίτες, αναμένεται να ενεργοποιηθούν το δίμηνο του Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

  Η πρώτη μεγάλη είδηση ήρθε με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών. Το μέτρο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

  Απαραίτητη προϋπόθεση για να τύχει κάποιος της στήριξης είναι να υποβάλει αίτηση μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:

  https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete

  To πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Ενίσχυση 2η: Έρχεται το Market Pass

  Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Market Pass. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει την κάλυψη του 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και σε άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

  Τα ποσά ξεκινούν από 22 ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι θα φτάνουν τα 100 ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες πως η πλατφόρμα για το Market Pass -γνωστό και ως «Κάρτα Αγορών»- θα ανοίξει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

  Το «Καλάθι της Σαρακοστής»

  Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα Σαρακοστιανά που θα ενταχθούν στο «Καλάθι της Σαρακοστής», ένα καλάθι με προϊόντα χαμηλής τιμής, στα πρότυπα του «καλαθιού των Χριστουγέννων».

  Το συγκεκριμένο καλάθι θα περιλαμβάνει στη λίστα του χαλβά, ταραμά-ταραμοσαλάτα και, πιθανότατα, κονσέρβες. Θα ενεργοποιηθεί πριν την Καθαρά Δευτέρα.

  Αναδρομικών… συνέχεια

  Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το διάστημα θα δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

  Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και να έχουν κάνει αίτηση χορήγησης για την επικουρική μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.

  Σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το ποσό είναι 100 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά θα δοθούν στα μέσα Μαρτίου.

  Επίδομα προσωπικής διαφοράς 400 ευρώ -Νέα επιταγή ακρίβειας – Αύξηση κατώτατου μισθού

  Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, προσανατολίζεται στο να δώσει ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν ευνοήθηκαν από την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

  Επιπλέον, πριν από το Πάσχα αναμένεται να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας που είναι αυξημένη κατά 50 ευρώ, δηλαδή στα 300 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το λεγόμενο «Δώρο Πάσχα» εκτιμάται ότι θα έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με το επίδομα των 250 ευρώ.

  Τέλος, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπέβαλε χθες την επίσημη πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, δηλαδή στα 826 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ