Τρίτη 05.03.2024
More

  Πολύ υψηλό το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για να πλήξει τη ρωσική πολεμική μηχανή

  Το πλαφόν που θέτει η Ομάδα των Επτά (G7) στις τιμές του μέσω θαλάσσης εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου δεν είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου το επόμενο έτος, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, και οι οικονομολόγοι λένε ότι, ακόμη και αν οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής αργού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ακόμα πολύ χρήμα για την πολεμική του προσπάθεια, τουλάχιστον προς το παρόν.

  Στα 60 δολάρια το βαρέλι, «το ανώτατο όριο τιμής φαίνεται πολύ γενναιόδωρο», δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital Σοφία Ντόνετς. «Είναι κοντά σε αυτό που τιμολογήθηκε από την αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που προτείνεται στον προϋπολογισμό της Ρωσίας», επισημαίνει στο πρακτορείο.

  Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν το ανώτατο όριο την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες παζαριών μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους – ως μέσο για να πιεστεί οικονομικά η πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

  Στην πραγματικότητα, προσθέτει το αμερικανικό πρακτορείο, οι G7 έκαναν προσπάθειες να εξασφαλίσουν ότι το επίπεδο δεν θα ήταν τόσο χαμηλό ώστε να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε σημαντική μείωση της παραγωγής, κάτι που θα υπήρχε κίνδυνος να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές ψηλότερα.

  Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την απάντησή της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εκτρέπουν τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής.

  Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο χαρακτήρισε ιδιαιτέρως υψηλό το πλαφόν των 60 δολαρίων, καλώντας για ανώτατο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι.

  Ακόμη και χωρίς το ανώτατο όριο τιμών – μαζί με τους ναυτιλιακούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν. Όμως, ακόμη και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το δημοσιονομικό της έλλειμμα αξιοποιώντας το ταμείο περιουσίας της και δανειζόμενο στην τοπική αγορά ομολόγων, όπου οι κυρώσεις αφήνουν στους επενδυτές ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.

  Μια πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον προϋπολογισμό μπορεί να μειώσει κατά ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) τα έσοδα, σύμφωνα με την Όλγα Μπελένκαγια, οικονομολόγο της Finam. Στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει δαπάνες όπως ναύλο και ασφάλιση, τα οποία δεν υπολογίζονται στο ανώτατο όριο τιμής.

   

  Πηγή: Bloomberg

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ