Πέμπτη 25.07.2024
More

  Πώς θα αμειφθούν όσοι δουλεύουν τον Δεκαπενταύγουστο

  Στις υποχρεωτικές αργίες ανήκει η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

  Φέτος, που η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) ισχύουν τα εξής:

  Α) Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου

  1) Επί συστήματος εξαημέρου εργασίας.

  α) Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

  β) Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέραν του καταβαλλόμενου μισθού τους.

  2) Επί συστήματος πενθημέρου εργασίας.

  Για την εβδομάδα από 10 έως 15 Αυγούστου, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν από Δευτέρα έως Παρασκευή δικαιούνται τα εξής:

  α) Οι ημερομίσθιοι: ένα ημερομίσθιο επιπλέον.

  β) Οι μισθωτοί δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέραν του μισθού τους.

  Β) Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου, ισχύουν τα εξής:

  α) Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

  β) Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

  Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  – Δεν υπάρχει θέμα μεταθέσεως της γιορτής σε άλλη μέρα, διότι, με το άρθρο 7 του ν. 1400/83, καταργήθηκαν τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα οι διατάξεις περί μεταθέσεως εορτών-αργιών, όταν συμπίπτουν με Κυριακή ή Σάββατο.

  – Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό, κατά τη 15η Αυγούστου, είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή, λόγω υπερεργασίας, κ.λπ.

  – Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως την ημέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

  – Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ