Κυριακή 23.06.2024
More

  Πρεμιέρα αύριο για το Καλάθι του Πάσχα– Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

  Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι με την ένταξη των αμνοεριφίων στο καλάθι

  Πρεμιέρα κάνει αύριο, Τετάρτη, 4 Απριλίου το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το «καλάθι της Σαρακοστής».

  Το «καλάθι του Πάσχα» θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου και αναμένεται να περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Το περιθώριο κέρδους στα συγκεκριμένα είδη δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου του 2021, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

  Ταυτόχρονα σε ισχύ θα είναι, μέχρι και 15 Απριλίου, το «καλάθι του νονού», με σκοπό να εξυπηρετήσει τους νονούς που ψάχνουν ενόψει Πάσχα δώρο και λαμπάδα για τα βαφτιστήρια τους.

  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τιμές στα αμνοερίφια δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 13 με 14 ευρώ.

  Καλάθι του Πάσχα: Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στην ένταξη των αμνοεριφίων
  Όπως κάθε Πάσχα, το αρνί έχει την τιμητική του και το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς, κάνει προσπάθειες να συγκρατήσει τις τιμές, την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι, με κοινή τους ανακοίνωση, αντιδρούν στην ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα».

  Αναλυτικότερα, χθες, οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι στο «καλάθι του Πάσχα» θα ενταχθούν και τα αμνοερίφια.

  Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα, με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών ότι «η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι». Την ανακοίνωση υπέγραψαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

  Όπως τονίζουν οι φορείς, εφόσον οι κτηνοτρόφοι «αναγκαστούν» να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές «οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό».

  Καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών» επισημαίνουν και τονίζουν ότι σε «αντίθετη περίπτωση σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος».

   

   

  Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ΑΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ