Πέμπτη 09.12.2021
More

  Προσωρινή σύνταξη και αναδρομικά μέχρι να εκκαθαριστούν οι 155.000 εκκρεμείς συντάξεις

  Η προσωρινή λύση του Υπ. Εργασίας

  Μια προσωρινή λύση, έως ότου εκκαθαριστεί το «βουνό» των περίπου 155 χιλιάδων εκκρεμών κύριων συντάξεων, βάζει μπροστά το υπουργείο Εργασίας.

  Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και… αναμένουν, θα λάβουν αμέσως προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στα χρόνια εργασίας τους. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, αναφορά που προκάλεσε ερωτήματα για παλιούς ασφαλισμένους, με μεγάλη προϋπηρεσία, οι οποίοι είναι μικρότερης ηλικίας.

  Πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι η αναφορά αυτή αφορούσε στο γενικό κανόνα των 62 ετών και πως η ρύθμιση θα αφορά όλους όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης κι έχουν υποβάλει αίτηση. Η ρύθμιση θα καλύψει και τους αναπήρους.

  Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, πέρα από αυτό το ποσό Εθνικής Σύνταξης- που ανέρχεται σε 384 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης- το οποίο θα “τρέχει” όσο θα εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά ανάλογα με το χρόνο αναμονής τους από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Αν για παράδειγμα η αίτηση εκκρεμεί για 10 χρόνια, ο συνταξιούχος αυτός θα λάβει ως αναδρομικά 3.840 ευρώ (384 ευρώ Χ 10 μήνες).

  Η οδηγία στον ΕΦΚΑ είναι να «τρέξει» το εν λόγω προσωρινό μέτρο, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι απλή και θα απαιτηθούν 2 μήνες στην καλλίτερη περίπτωση. Παράλληλα, η Ομάδα Έργου, που έπιασε δουλειά, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, θα εισηγηθεί τα αναγκαία νομοθετικά, διοικητικά και λειτουργικά μέτρα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ