Σάββατο 18.01.2025
More

    Σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος

    Ο δικηγόρος Χ. Λαζάνης μιλά για τις αλλαγές που εισάγονται από δω και στο εξής

    Σε εγρήγορση θέτει χιλιάδες οφειλέτες ο νέος πτωχευτικός νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή και  αφορά και νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

    Ο δικηγόρος- διαμεσολαβητής κ. Χάρης Λαζάνης ρωτήθηκε για όσα τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν μεταξύ άλλων ρυθμίσεις οφειλών αλλά και ενεργοποίηση του πτωχευτικού κώδικά.

    Υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να επικρατήσει ψυχραιμία» ενώ κάλεσε όσους αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα να είναι σε συνεχή συνεργασία με τον δικηγόρο τους καθώς ένα από τα σημαντικότερα που αλλάζουν είναι οι προθεσμίες που γίνονται  «δεσμευτικές».

    Το μεγαλύτερο ζήτημα που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Λαζάνη είναι ότι έχουν καθυστερήσει οι εκδόσεις σχετικών ΚΥΑ και δεν έχουν ξεκαθαριστεί μια σειρά από σοβαρά θέματα. «Καταρχήν εάν έδινα μια προσωπική συμβουλή θα έλεγα να μην βιαστούν να υποβάλλουν αίτηση αλλά να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον δικηγόρο ώστε να ενημερώνονται για τις προθεσμίες και το τι μπορεί να κάνουν» λέει.

    Με το νέο πλαίσιο, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να οδηγηθούν στην πτώχευση, είτε με αίτηση των πιστωτών, είτε και των ιδίων. Μόνη «ασπίδα» προστασίας φαίνεται να είναι το στεγαστικό επίδομα για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και την μίσθωση της απωλεσθείσας κατοικίας από το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, με την προοπτική, μετά την παρέλευση 12 ετών, να την επαναγοράσουν. «Το πώς θα την επαναγοράσουν δεν ξεκαθαρίζεται» λέει ο κ. Λαζάνης που περιμένει στο επόμενο διάστημα να δοθούν απαντήσεις από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

    Στην ουσία με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα γίνεται σαφές πως οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές:  Είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να αντιμετωπίσουν τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, η ρύθμιση χρεών, ανάλογα τον οφειλέτη και τις οικονομικές τους δυνατότητες, θα μπορεί να φτάσει για οφειλές προς την εφορία, τις τράπεζες, τους Δήμους ή τα ασφαλιστικά ταμεία έως και 240 δόσεις.

    Ο νέος μηχανισμός προσανατολίζεται να καλύψει μόνο εκείνους που χρωστούν ταυτόχρονα σε τράπεζες, ή άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο. Τα χρέη πρέπει να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα φορέα σε ποσοστό άνω του 90%.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να υπάρχουν χρέη στο τραπεζικό σύστημα. Στις τράπεζες δίνεται το δικαίωμα να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν μια πρόταση ρύθμισης χρεών από δανειολήπτη. Μόνο εάν οι τράπεζες, ή οι εταιρείες  διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αποδεχθούν μια ρύθμιση, ενεργοποιείται η διαδικασία για τη ρύθμιση και των υπόλοιπων χρεών στο Δημόσιο και τα ταμεία.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ