Πέμπτη 30.03.2023
More

  Σταϊκούρας: «Επιδείνωση της επιδημίας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενέστερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα»

  Την πεποίθησή του πως τα στοιχεία που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και στην πράξη αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι απαγορευτικά για την ανάκαμψη της οικoνομίας μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε στη Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

  Κατά τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ο υπουργός των Οικονομικών έκανε λόγο για έναν ρεαλιστικό, φιλοεπενδυτικό και αναπτυξιακό προϋπολογισμό που κινείται μέσα σε μια περίοδο ασυνήθιστα μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας αλλά και των πρόσθετων προκλήσεων που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις ροές των μεταναστών και τις φυσικές καταστροφές. «Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον καταθέτουμε τον προϋπολογισμό που θέτει αισιόδοξους στόχους που δεν υπερβαίνουν τα όρια του ρεαλισμού», είπε.

  Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας προκάλεσε τα κόμματα να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος της ύφεσης για το 2020 αλλά και της ανάκαμψης για το 21’. Όπως είπε, αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ύφεση της τάξης του 12% τότε θα αποδειχθεί πως η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός φάνηκε να εκτιμά πως η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 8,2% και λίγο παραπάνω, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που-παραδέχθηκε πως- ενδέχεται να έχει η συνέχιση του πανδημικού κύματος στη χώρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ