Δευτέρα 27.06.2022
More

  Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, δημιουργεί ρεαλιστική προσδοκία

  Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

  Την έναρξη μιας νέας περιόδου μετάβασης από την ισχυρή ανάκαμψη σε συνθήκες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, σήμανε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

  Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό του 2022, ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε: «πράγματι αν και ο προϋπολογισμός συζητείται σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων και παγκόσμιων αβεβαιοτήτων σχετικά με την πανδημία με παροδικές -όπως φαίνεται σήμερα- πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργεί αίσθημα ρεαλιστικής αισιοδοξίας για τις προοπτικές οικονομίας. Σε αυτό συμφωνούν οι πάντες εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση».

  Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για θετικές επιδόσεις της οικονομίας, που αναδεικνύουν τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες χώρας. «Σε αντιδιαστολή με τον περσινό προϋπολογισμό, φέτος σηματοδοτείται η υπέρβαση της κρίσης, και καταγράφεται η μετάβαση από την ισχυρή ανάκαμψη στην ισχυρή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε αναφερόμενος στην πανδημία: «η συνολική αξία αντιμετώπισης των παρεμβάσεων της πανδημίας ανέρχεται σε 43 δις ευρώ. Πρόκειται για το 3ο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 4ο παγκοσμίως σύμφωνα με έκθεση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας».

  Ο υπουργός των Οικονομικών, τόνισε επίσης πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ανέρχονται σε 39,5 δις ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, χρηματοδοτήθηκαν από τους πόρους που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές με πρωτόγνωρα ευνοϊκό κόστος δανεισμού. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, παρεμβαίνοντας με σύνεση και αποφασιστικότητα», διαβεβαίωσε.

  Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές λόγω του διεθνούς κλίματος ανατιμήσεων, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε πως η τάση αυτή θα είναι παροδική με οξεία ένταση και μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. «Ναι έχουμε αύξηση του πληθωρισμού αλλά είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», είπε και σημείωσε αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση: «τα μέτρα που μέχρι σήμερα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 1,1 δις ευρώ».

  Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως οι δαπάνες για την υγεία το 2022 θα κινηθούν στα 11,7 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,2 % του ΑΕΠ.

  «Η κατάσταση είναι χειρότερη, έχει επιδεινωθεί με την ακρίβεια και την πανδημία! Μέσα στο Νοέμβρη είχαμε 1.487 απώλειες ανθρωπίνων ζωών! Έχουμε βρεθεί πρώτοι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη Δ. Ευρώπη, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα και υπάρχουν καταγγελίες για ψευτο-ΜΕΘ χωρίς υποδομή και προσωπικό», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει το ζήτημα με «στροφές και ανούσια διαγγέλματα Μητσοτάκη» και παντελή απώλεια ελέγχου.

  «Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιεί από τις ανατιμήσεις η κυβέρνηση έχει πάρει λέει επαρκή μέτρα, την ώρα που οι πολίτες μένουν εκτός ΜΕΘ η κυβέρνηση λέει ότι έκανε ότι χρειάζεται. Αυτοαναφορική ψευτορθότητα που καθορίζει βασικές επιλογές κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2022», είπε και κάλεσε τον υπουργό να αυξήσει 14% φέτος τον κατώτατο μισθό και άλλο 9% την επόμενη χρονιά προκειμένου όπως είπε η κυβέρνηση να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

  «Αυτά δεν γίνονται πουθενά παγκοσμίως, από ύφεση 9% ζητάτε να γίνει διπλασιασμός του κατώτατου; Απορώ πως τα λέτε αυτά», απάντησε ενοχλημένος ο κ. Σταϊκούρας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ