Πέμπτη 23.09.2021
More

  Σταϊκούρας: Πάνω από 12.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών

  Πάνω από 12.000 πολίτες έχουν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 240-420 δόσεις, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

  Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι από αυτές έχουν ήδη οριστικοποιηθεί 6.721. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά οφειλέτες δημοσίου και τραπεζών.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ.Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης της πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με εξαίρεση όσους υποφορολογούνται σε περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος.

  Στήριξη στις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

  Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κανονικότητα στην οικονομία έχει αρχίσει να επανέρχεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία θα σταματήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί με ένα ποσό πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι καταθέσεις είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ επομένως θα βελτιωθεί η κατανάλωση και θα επιστρέψει η κανονικότητα.

  Πώς μπορεί να γεμίσει το ταμείο της χώρας

  Το κράτος έδωσε πολλά εκατομμύρια όλο το διάστημα της πανδημίας. Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γεμίσει το ταμείο της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να γεμίζει το ταμείο της χώρας προκειμένου να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και να βοηθάει την κοινωνία. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, και σε αυτή που ακολουθεί, έχουμε εισροή πόρων από 3 διαφορετικέ πηγές: η μια είναι εκδόσεις εντόκων γραμματίων 1 έτους με επιτόκιο -0,41% αρνητικό επιτόκιο. 2ον εκδώσαμε με μεγάλη επιτυχία με το μεγαλύτερο spread από το 2008 δεκαετές ομόλογο, με κόστος 0,888% λιγότερο από 0,9%. Τρίτον την εβδομάδα που έρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, ολοκληρώνεται η 10η αξιολόγηση της χώρας με αποτέλεσμα να πάρουμε ένα τμήμα υποδόσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της χώρας, τα περίφημα κέρδη από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Υπενθυμίζω ότι προ δυο εβδομάδων πήραμε και ένα σημαντικό ποσό από το πρόγραμμα Sure που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της απασχόλησης. Πρόκειται για πόρους που αθροίζονται στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας οι οποίοι είναι σήμερα σε ικανοποιητικό ύψος της τάξης των 35 δισεκ. ευρώ από αυτούς τους πόρους διαρκώς εκταμιεύουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία στην κρίση. Έχουμε εκταμιεύσει ή προτιθέμεθα να εκταμιεύσουμε 40,7 δισεκ. ευρώ. Πόσα εκκρεμούν το επόμενο διάστημα να εκταμιευθούν; 4,5 δισεκ. ευρώ».

  «Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο»

  «Με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ή και αρνητικό δανείζεται η χώρα για να βοηθήσει την κοινωνία. Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Από τα μέτρα βοήθειας έχει αυξηθεί, αλλά όχι ισόποσα, το έλλειμμα της χώρας για το 2021 και το χρέος της χώρας για το 2021. Το έλλειμμα εκτιμάται στο ίδιο ύψος με το 2020, αλλά θα μηδενιστεί την επόμενη χρονιά κυρίως μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και θα αποσύρονται σταδιακά, αλλά με ασφάλεια, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα, παρότι αυξήθηκε το χρέος, όλοι οι διεθνείς εταίροι και φορείς, και το ΔΝΤ, πλέον υποστηρίζουν ότι το οικονομικό χρέος είναι βιώσιμο, παρά την αύξηση, καθότι κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώσουμε χαμηλά ποσά για να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητά του» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

  Τα στάδια για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

  Αναφερόμενος στον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος που υλοποιείται από την 1η Ιουνίου έχει τα εξής στάδια:

  1ο στάδιο να βοηθήσουμε τον πολίτη να μη δημιουργήσει ιδιωτικό χρέος ή να μην αναγκαστεί σε ρύθμιση οφειλών. Υπάρχουν κατά τόπους γραφεία ιδιωτικού χρέους για να βοηθήσουν τους πολίτες σε ενημέρωση συνολικά για τις υποχρεώσεις τους.

  2ο στάδιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μέχρι 240 δόσεις στο δημόσιο και μέχρι 420 δόσεις στην τράπεζα ώστε συνολικά ο πολίτης να ρυθμίσει το ιδιωτικό του χρέος. «Με χθεσινά στοιχεία 12.550 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση από 1ης Ιουνίου εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν κάνει οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές ώστε μετά μέσω του αλγόριθμου να βγει η ρύθμιση για τον πολίτη. Το μέτρο έχει πετύχει, γιατί οι πολίτες βλέπουν για πρώτη φορά ρεαλιστικά να αντιμετωπίσουν το βουνό του ιδιωτικού χρέους» σημείωσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ