Κυριακή 21.07.2024
More

  Στη Βουλή η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών

  Τι προβλέπει το περιεχόμενό της

  Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών, κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης.

  Η συγκεκριμένη τροπολογία, που πέραν του «ξεπαγώματος» των τριετιών προβλέπει και τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες, συμπεριλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.

  Ειδικότερα, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται:

  Αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των τριετιών, από 1/1/2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

  Συγκεκριμένα:

  • Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η/2/2012, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.
  • Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε, μετά από τις 14/2/2012, ξεκινά να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.

  Παράλληλα, στην τροπολογία προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 28/2/2024:

  • σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών
  • σε όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

  Σημειώνεται πως η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς να υπάρχει κάποια προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών.

  Έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και σε ιδιωτικά κέντρα υγείας, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αντιμετωπίζουν.

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ