Τρίτη 23.04.2024
More

    Στο α’ εξάμηνο του 2021 τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα «μοιρασθούν» οι περισσότερες από 165.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση για τον τρίτο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο τέταρτος κύκλος αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι σε αυτόν θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

    Παράλληλα, δρομολογείται, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Οκτωβρίου, ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού. Μέσα από τον πρώτο κύκλο έχουν δοθεί 5.000 δάνεια. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» θα διατεθούν στην οικονομία τους επόμενους μήνες πόροι της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις», διευκρίνισε σε συνέντευξή του στο «CNN Greece». Οι ελληνικές προτάσεις πολιτικής θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Όσον αφορά το κοινοτικό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα περίπου μισά ποσά από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται, ανεφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις. Ωστόσο, προσέθεσε ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για το ύψος της ύφεσης φέτος και αυτή θα βρεθεί στο επίπεδο του 8%-9%. Υπογράμμισε όμως ότι η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, ενώ παραδέχθηκε ότι «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε».

    Ερωτηθείς εάν η οικονομία αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown, τόνισε πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5-3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι «εάν υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί η οικονομία σε περίπτωση lockdown». «Έχουμε κτίσει ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής πανδημίας» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι «κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής κρίσης και αφ’ ετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον».

    Για το ενδεχόμενο νέας εξόδου το προσεχές διάστημα στις αγορές, τόνισε ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυΐα και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ