Τρίτη 14.07.2020
More

  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για την εκ περιτροπής εργασία

  Ξεκινούν αύριο, 30 Ιουνίου, οι αιτήσεις για την επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.  

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν το άθροισμα των συμβατικών ωρών των μισθωτών τους ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα.

  Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

  Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% να θέτουν τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μέχρι και 50%.

  Ο περιορισμός του χρόνου εργασίας συνεπάγεται και την υποχώρηση του μισθού, όχι σε ποσοστό 50%, αλλά σε 20%, καθώς ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% των μηνιαίων αποδοχών και το κράτος θα επιδοτεί το 60% του υπόλοιπου 50%.

  Εξαίρεση αποτελούν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ενώ την ίδια ώρα μικρή είναι η μείωση για τους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό έως 800 ευρώ, δηλαδή καθαρά 677 ευρώ, καθώς μετά τη μείωση του μισθού κατά 50% και την επιδότηση από το κράτος, είναι λίγο πάνω από το όριο ασφαλείας των 550 ευρώ.

  Χρόνος πληρωμής Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα από τον εργοδότη (50% του καθαρού μισθού) κι εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα από το κράτος (το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία).

  Έτσι, όσοι ενταχθούν τον Ιούνιο θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο εργαζόμενος μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6).

  Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του προγράμματος υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν, αλλά και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς τους για όσο διάστημα εντάσσονται στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

  Εισφορές Παράλληλα, η Πολιτεία θα καλύψει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται και το υπόλοιπο 40% θα το αναλάβει ο εργοδότης. Αν και η ρύθμιση αυτή ισχύει έως τις 31 Ιουλίου, δηλαδή μόνο για ενάμιση μήνα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να την επεκτείνει μέχρι και τον Αύγουστο.

  Μειωμένο ωράριο Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα μπορούν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους (όλων ή μέρους του προσωπικού), ακόμα και στο 50%, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όσοι υπάλληλοι ενταχθούν στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα εισπράττουν μειωμένο μισθό, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου, αλλά το κράτος θα αναπληρώνει το 60% για το ίδιο διάστημα.

  Με τον τρόπο αυτό, η αναπλήρωση του εισοδήματος θα κυμαίνεται μεταξύ 83,5% και 100% του καθαρού μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 16,5% (για μεικτά μηνιαία εισοδήματα 1.000 – 1.200 ευρώ).

  Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τουλάχιστον 20% στο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (ή στα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) και στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι μισθωτοί είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.

  Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα προστατεύονται και από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.

  Μέχρι και τις 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει στο 100% του ονομαστικού του μισθού.

  Ανάλογη θα είναι η συμμετοχή του κράτους και στην καταβολή του επιδόματος αδείας ενώ από τη Δευτέρα το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο μηχανισμό της Συν-Εργασίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επέστρεψε στα σύνορα της Αλβανίας

  Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να επιστρέψει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σύνορα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στην Κακαβιά.

  Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  Για «ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

  Δικαιωμένος ο Δήμος Μετσόβου για τα μεγάλα αιολικά

  Για μία προσέγγιση που δικαιώνει και τους ισχυρισμούς και τη θέση του δήμου Μετσόβου, για την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στην οροσειρά του Περιστερίου, έκανε λόγο ο Κων. Τζαφέας

  Φωτοβολταϊκό σύστημα προσφέρει «Ενέργεια για Ζωή»

  Στη δωρεά  ενός  σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.