Δευτέρα 25.10.2021
More

  Τα σχέδια για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα- Σενάρια για μείωση ΦΠΑ

  Μέτρα για να περιοριστεί το πλήγμα στον κλάδο της εστίασης, που προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Ιουνίου, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.  

  Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ληφθούν στις 18-20 Μαΐου, με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για την αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

  Σε αυτό το πλαίσιο, επανεξετάζεται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιού, για να μειωθεί ανάλογα με τη διαρρύθμιση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, δεν θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα μέλη.

  Επίσης, τραπέζια θα υπάρχουν και στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες. Ήδη, οι δήμοι έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα, λόγω της έκτακτης κατάστασης.

  Το Σάββατο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα γίνει εισήγηση για να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

  Σενάρια για μείωση του ΦΠΑ

  Παράλληλα γίνεται συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%, αλλά και σκέψεις και μείωση του ΦΠΑ εν γένει στην εστίαση, από το 13% στο 11-12%. Όμως, για το δεύτερο υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

  Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο, υπάρχουν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ενώ γίνεται συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές και ακτοπλοΐα. Όλες αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επανεκκίνηση της εστίασης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ