Τετάρτη 24.07.2024
More

  Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Μαΐου

  Από την 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τις επόμενες μέρες ψηφίζονται οι σχετικές ρυθμίσεις και από 1η Μαΐου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή.

  «Θα φέρουμε μια ρύθμιση ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε πως αρχικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ήταν η ενεργοποίηση της πλατφόρμας ήδη από τις αρχές του Απριλίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες οχημάτων με οχήματα σε ακινησία, ενόψει των εκλογών.

  Πώς θα λειτουργήσει

  Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το μέτρο αυτό θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες που έχουν θέσει το όχημα τους σε ακινησία, να επανακυκλοφορήσουν το εν λόγω όχημα για ορισμένο χρονικό διάστημα, πληρώνοντας μέρος των τελών κυκλοφορίας.

  Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κυκλοφορία οχήματος για ένα μήνα, πληρώνοντας αναλογικά το 1/12 των τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο, σημειώνεται πως το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τέλη κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

  Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

  Στην περίπτωση που ο κάτοχος επιθυμεί να κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, θα πρέπει να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

  Πρόστιμο 10.000 ευρώ

  Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένα όχημα σε ακινησία βρεθεί να κινείται, ο ιδιοκτήτης του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ.

  Ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ