Σάββατο 18.01.2025
More

    Τι ισχύει με τις απολύσεις για αναστολές και «Συν-Εργασία»

    Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης αλλά και το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση – εργοδότη που έχει κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής προστατεύονται από τις απολύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής αλλά και για 30 ημέρες μετά.

    Μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας αναμένεται να βρεθεί η εγχώρια αγορά εργασίας, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων πρόνοιας που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία της απασχόλησης.

    Το μέγεθος της ύφεσης, η δραματική πτώση της κατανάλωσης και η πρωτοφανής κρίση στον τουρισμό συνηγορούν για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και η κυβέρνηση ωθείται στην επαναθεσμοθέτηση παλαιών μέτρων και τη λήψη νέων προκειμένου να στηρίξει την αγορά για όσο αυτά διαρκούν.

    Όμως, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως με επιδόματα δεν λύνεται το πρόβλημα και ότι αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων αυτών θα υπάρξει αύξηση των απολύσεων.

    Σήμερα, τα επίπεδα προστασίας των εργαζομένων είναι τρία.

    Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης αλλά και το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση – εργοδότη που έχει κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής προστατεύονται από τις απολύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής αλλά και για 30 ημέρες μετά. Να σημειωθεί ότι βάσει των θεσμοθετημένων μέτρων οι αναστολές συμβάσεων «τρέχουν» ήδη από τον Μάρτιο και έως τον Σεπτέμβριο, ενώ με το υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου θα μπορούν να ισχύσουν και τον Οκτώβριο.

    Η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για συνέχιση του μέτρου τουλάχιστον έως το τέλος του έτους ή ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2021, όμως οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου θα λαμβάνονται ακόμη και ανά μήνα, με βάση την πορεία της πανδημίας, καθώς γνωρίζουν ότι μόλις η επιδότηση των 534 ευρώ σταματήσει, θα υπάρξει έκρηξη απολύσεων.

    Το δεύτερο επίπεδο προστασίας αφορά εργαζομένους που εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Εδώ, βέβαια, η προστασία αρχίζει με το πρόγραμμα και τελειώνει με την ολοκλήρωσή του. Αφορά δε μόνο τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό μειωμένης εργασίας και αντίστοιχα μερικής επιδότησης από το κράτος του μισθού που «χάνεται», και όχι το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται οι ίδιοι για το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, όχι όμως και οι συνάδελφοί τους.

    Το τρίτο επίπεδο αφορά τους εργαζομένους σε εποχικές επιχειρήσεις που έλαβαν 100% επιδότηση εισφορών. Αυτοί προστατεύονται από τις απολύσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου που διαρκεί η επιδότηση, ή έως 15 Οκτωβρίου στην περίπτωση που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

    Τις προηγούμενες ημέρες, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε διευκρινίσεις και αλλαγές ως προς το μέγεθος της προστασίας, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να μπορούν να απολύουν εργαζομένους ακόμα και αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ή στο καθεστώς αναστολών συμβάσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προκύπτουν στη λειτουργία των ανωτέρω μέτρων και «ανοίγουν την πόρτα» για απολύσεις είναι οι εξής:

    Επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίες έχουν κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας είτε για ένα μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, στην περίπτωση που διακόψουν τις εργασίες τους, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Οι καταγγελίες αυτές, λοιπόν, δεν θεωρούνται άκυρες, ακόμα και αν πρόκειται για εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

    Για τις ίδιες επιχειρήσεις δεν ισχύει η υποχρέωση να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών μετά τη λήξη των αναστολών σύμβασης τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στην ανωτέρω κατάσταση θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο χρόνο απομένει από την καταγγελία της σύμβασής τους και έως την 30ή Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην εργάζονται σε άλλο εργοδότη.
    Επίσης, εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση λήγει μετά την 30ή Ιουνίου ή εργαζόμενοι που στις 30 Ιουνίου βρίσκονταν σε αναστολή δεν συγκαταλέγονται στο προσωπικό που προστατεύεται ως προς την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ