Πέμπτη 13.06.2024
More

  Τις επόμενες ημέρες πληρώνονται τα 800 ευρώ- Σκέψεις και για δεύτερο επίδομα

  Στις 10 Απριλίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της υποβολής αιτήσεων εργαζομένων και επιχειρήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ.

  Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την καταβολή των ποσών του επιδόματος. Οπως προκύπτει, στις 10 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, και μέχρι τις 12 Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα για διορθώσεις στις αιτήσεις για τα 800 ευρώ, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις – εργοδότες.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, στις 14 Απριλίου το σύστημα θα «παγώσει» προκειμένου να γίνει η προετοιμασία των πληρωμών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16 και 17 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά του επιδόματος που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς που δήλωσαν οι εργαζόμενοι είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και καθαρά.

  Οι δυο επόμενες φάσεις πληρωμών

  Η πλατφόρμα για το επίδομα 800 ευρώ αναμένεται ανοίξει εκ νέου μετά τις 20 -για διάστημα λίγων ημερών- προκειμένου να υποβληθούν νέες αιτήσεις. Η διαδικασία θα αφορά εργαζόμενους που δεν είχαν κάνει δήλωση κατά την πρώτη φάση. Οι καταβολές των ποσών του επιδόματος της Β’ φάσης θα γίνουν στις 25, 26 και 27 Απριλίου.

  Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι «στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, που γίνεται με βάση το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ δεν χάνει κανείς τη δυνατότητα υποβολής άλλα αν κάνει λάθος ή χάσει την προθεσμία η πληρωμή θα πάει μια εβδομάδα αργότερα» διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.» Βάσει όσων εξήγγειλε ο κ. Βρούτσης, η τρίτη φάση πληρωμών θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου.

  Θα δοθεί δεύτερο επίδομα 800 ευρώ;

  Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση που η κρίση του κορωνοϊού συνεχιστεί καθ’ όλο τον Μάιο. Σε αυτή την εκδοχή αναμένεται να δοθεί η έγκριση για χορήγηση δεύτερου επιδόματος 800 ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί (1.600 ευρώ, συνολικά, για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο), ώστε να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν.

  Ερωτηθείς σχετικά, σε εκπομπή του OPEN, o υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως είναι σαφές ότι πρέπει να καλυφθούν οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μην τους καλύψει.»

  Υπενθυμίζεται, τέλος, πως σε ό,τι αφορά το Δώρο Πάσχα ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε πως «όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη.». Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις -αυτές που πλήττονται- έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το Δώρο Πάσχα μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ