Πέμπτη 18.04.2024
More

  Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα ίχνη 90.000 ετών

  Η ομάδα εντόπισε τυχαία τα ίχνη ενώ μελετούσε ογκόλιθους σε μια κοντινή παραλία

  Ερευνητές στο Μαρόκο ανακάλυψαν 85 καλοδιατηρημένα ανθρώπινα ίχνη τα οποία εκτιμούν ότι είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο.

  Η ομάδα εντόπισε τυχαία τα ίχνη το 2022 ενώ μελετούσε ογκόλιθους σε μια κοντινή παραλία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

  «Ανάμεσα στις παλίρροιες, είπα στην ομάδα μου ότι πρέπει να πάμε βόρεια για να εξερευνήσουμε μια άλλη παραλία», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μουνσέφ Σεντράτι, αναπληρωτής καθηγητής παράκτιας δυναμικής και γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία. «Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε το πρώτο ίχνος. Στην αρχή, δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για πατημασιά, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε περισσότερες», συμπλήρωσε.

  Η ανάλυση της περιοχής- η οποία είναι η πρώτη τοποθεσία της Βόρειας Αφρικής όπου έχουν βρεθεί τέτοιου είδους ίχνος- αποκάλυψε δύο μονοπάτια που περιείχαν συνολικά 85 ανθρώπινα ίχνη που ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε άτομα.

  Με βάση την ηλικία των λεπτών κόκκων χαλαζία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της άμμου της παραλίας, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι μια ομάδα Homo sapiens περπάτησε στην παραλία πριν από περίπου 90.000 χρόνια. Το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια της Ύστερης Πλειστόκαινου, γνωστής και ως τελευταίας εποχής των παγετώνων, σύμφωνα με τη μελέτη.

  Για την χρονολόγηση των ιχνών, η ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο της οπτικά διεγερμένης φωταύγειας, η οποία προσδιορίζει πότε συγκεκριμένα ορυκτά πάνω ή κοντά σε ένα αντικείμενο εκτέθηκαν για τελευταία φορά σε θερμότητα ή στο φως του ήλιου.

  Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Live Science

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ