Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η επιβίωση της Τσίμας και η ισορροπία του οικοσυστήματος

    Τι έδειξε η επιστημονική έρευνα στην εκδήλωση του Φορέα Λίμνης

    Μπορεί μία παρέμβαση για την προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση ενδημικού είδους της τσίμας από την Παμβώτιδα, να αποτελέσει ταυτόχρονα και μία δυναμική παρέμβαση για την αποκατάσταση των ευαίσθητων οικολογικών και περιβαλλοντικών ισορροπιών στο οικοσύστημά της;

    Η επιστημονική κοινότητα που ασχολήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τον εντοπισμό της ηπειρωτικής τσίμας και την επιβεβαίωση της ύπαρξής μικρών πληθυσμών έδωσε μία σαφή απάντηση, ότι αυτό μπορεί να γίνει.

    Η παρουσίαση των συμπερασμάτων του έργου και των προτάσεων που έγιναν από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ζωολογίας του Τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέδειξε ως κυρίαρχη παρέμβαση και για την προστασία της τσίμας και για την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της λίμνης, την αντιμετώπιση του ξενικού είδους της δρομίτσας.

    Τους λόγους εξήγησε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ζωολογίας του ΒΕΤ Ιωάννης Λεονάρδος, λέγοντας, ότι η πολυετής έρευνα απέδειξε, ότι σε ποσοστό 95% η δρομίτσα κυριαρχεί στο σύστημα και βρίσκεται σε αφθονία στη λίμνη. Αν ο πληθυσμός της περιοριστεί, όπως πρέπει ή ακόμη καλύτερα αν εξαφανιστεί, τότε θα ενισχυθεί η δυνατότητα επιβίωσης της τσίμας, γιατί ταυτόχρονα θα αυξηθεί το ζωοπλαγκτόν, το οποίο είναι «θηρευτής» του φυτοπλαγκτού, που προκαλεί τις μεγάλες συγκεντρώσεις των κυανοβακτηρίων στην Παμβώτιδα.

    «Θα πρέπει να βάλουμε έναν θηρευτή, όπως είναι ο άνθρωπος για να περιορίσουμε τη δρομίτσα, που δεν αλιεύεται γιατί δεν έχει εμπορική αξία. Να χρηματοδοτήσουμε ακόμη την αλίευσή της, και να την περιορίσουμε στο ελάχιστο, γιατί το όφελος θα είναι τεράστιο και για την επιβίωση της τσίμας και για την αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ο εντοπισμός μετά από χρόνια

    Προηγήθηκαν οι ομιλίες του Βασίλη Κουρούτου, βιολόγου του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας και των βιολόγων του Εργαστηρίου Ζωολογίας του ΒΕΤ, Όλγας Γκρίζη και Ιερεμία Χουσίδη αντίστοιχα, στις

    στις οποίες παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

    Ο εντοπισμός της ηπειρωτικής τσίμας, είδους μοναδικού σε παγκόσμια κλίμακα, αφού εντοπίζεται μόνο στην Παμβώτιδα και πουθενά αλλού, ήταν μία δύσκολη υπόθεση. Τον πρώτο χρόνο δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος ζωής, κάτι όμως που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια για πρώτη φορά μετά από το 2003, όταν υπήρξε και η τελευταία σχετική καταγραφή.

    «Ακριβώς το ότι βρέθηκε, είναι σημαντικό και μας δεσμεύει και ως πανεπιστημιακή κοινότητα και ως κοινωνία, να αναπτύξουμε τον πληθυσμό της. Είναι ένα μήνυμα ταυτόχρονα, ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να προστατεύσει και να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για να λειτουργήσει το σύστημα με τη μείωση των ρύπων και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων», ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Λεονάρδος.

    Άλλες τοποθετήσεις

    Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας και είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους φορείς, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους της τσίμας.

    Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γοργόλη και τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλειο Βλέτσα.

    Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ