Πέμπτη 30.05.2024
More

  Ιμαλάια: Ξεκινά επιχείρηση απομάκρυνσης σκουπιδιών από το Έβερεστ

  Οι αρχές του Νεπάλ εκτιμούν πως θα ανασυρθούν και οι σοροί πέντε ορειβατών

  Μία μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης σκουπιδιών από το Έβερεστ στα Ιμαλάια αναμένεται να διεξαχθεί κατά το προσεχές διάστημα.

  Καθώς ξεκινά η ορειβατική περίοδος του 2024 για τα Ιμαλάια, το έργο της απομάκρυνσης απορριμμάτων σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται επίσης στα σκαριά. Η απομάκρυνση τόνων σκουπιδιών που αφήνουν κάθε χρόνο οι ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ. Σύμφωνα με τον στρατό του Νεπάλ, η Εκστρατεία Καθαρισμού του Βουνού, όπως ονομάζεται η επιχείρηση, έχει συλλέξει 110 τόνους απορριμμάτων από το 2019, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι το 2023.

  Ο στρατός, ο οποίος διεξάγει την πρωτοβουλία καθαρισμού σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία Unilever, θα ηγηθεί της εκστρατείας και φέτος. Συνολικά 12 μέλη του στρατού, με την υποστήριξη 18 Σέρπα οδηγών, θα φτάσουν στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ στις 14 Απριλίου για να ξεκινήσουν τις εργασίες καθαρισμού. Υπολογίζεται ότι φέτος θα απομακρυνθούν δέκα τόνοι σκουπιδιών, όμως ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωση ότι πιστεύεται ότι από το βουνό θα ανασυρθούν και οι σοροί πέντε ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι, ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το 2023, 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ, ενώ άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται.

  Η πλειονότητα όσων προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή των Ιμαλαΐων των 8.849 μέτρων το κάνουν μέσω του Νεπάλ. Πέρυσι, η κυβέρνηση του Νεπάλ χορήγησε για φέτος 478 άδειες ορειβασίας – αριθμό ρεκόρ για το Έβερεστ. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα βρεθούν στο βουνό, καθώς οι οδηγοί Sherpa, το προσωπικό υποστήριξης και άλλα μέλη των αποστολών συμμετέχουν στην ανάβαση με τις ομάδες αναρρίχησης. Ως αποτέλεσμα, ο συνωστισμός και τα σκουπίδια είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν το Έβερεστ τα τελευταία χρόνια.

  Με ειδικές σακούλες για τα περιττώματα και τσιπ παρακολούθησης φέτος οι ορειβάτες στο Έβερεστ

  Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα μάλιστα ήταν και τα ανθρώπινα απόβλητα. Κατά την αναρριχητική περίοδο του 2024, για πρώτη φορά, απαιτείται από όλους τους ορειβάτες να χρησιμοποιούν ειδικές σακούλες οι οποίες διανέμονται από την κυβέρνηση για τα περιττώματά τους και να τα μεταφέρουν μαζί τους από τις κατασκηνώσεις όταν επιστρέψουν. «Κάθε άτομο παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα και θα περάσει δύο εβδομάδες στα υψηλότερα στρατόπεδα προκειμένου να προσεγγίσει την κορυφή», δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ο Diwas Pokhrel, πρώτος αντιπρόεδρος του Everest Sumiteers Association. Επιπλέον, το 2024 θα είναι η πρώτη φορά που σε όλους τους ορειβάτες του Έβερεστ θα εκδοθούν τσιπ παρακολούθησης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

  Με πληροφορίες από το CNN

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ