Παρασκευή 14.06.2024
More

  Νέα ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

  Τι φαινόμενα θα προκαλέσει

  Μία νέα ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τη Γη, τα επόμενα 24ωρα.

  Αστρονόμοι παρατήρησαν έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο με 17 εκλάμψεις μέσα στην εβδομάδα και περιμένουν ότι μια ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και προβλήματα στη ραδιοεπικοινωνία.

  Στις αρχές του μήνα καταγράφηκαν εντυπωσιακές εικόνες από την ηλιακή καταιγίδα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με το βόρειο σέλας να… κατεβαίνει πιο νότια στην Ευρώπη, ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

  Το ασυνήθιστο γεγονός νωρίτερα αυτόν τον μήνα «μπλόκαρε» τα GPS, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγροτικό εξοπλισμό και τους δορυφόρους σε τροχιά.

  Η νέα ηλιακή καταιγίδα, με την ένδειξη AR3664, δημιούργησε 17 εκλάμψεις, με μία να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

  «Δεν έχω δει τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον Ήλιο», είπε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Μίκαελ Καρέρ από την Αυστρία στο SpaceWeather.

  «Τόσο γρήγορα και τόσο μακριά στο Διάστημα! Ήταν γιγάντιο», πρόσθεσε.

  Η AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας στη Γη, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τα αυτήν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα μπορούσε να εξαπολύσει ηλιακές καταιγίδες προς τον έξω πλανήτη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ