Παρασκευή 09.12.2022
More

  Νέα ΚΥΑ για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

  Στόχοι των δηλητηριασμένων δολωμένων γίνονται συνήθως μεγάλα και μεσαία θηλαστικά, όπως λύκοι, αρκούδες, αλεπούδες και τσοπανόσκυλα

  Νέα ΚΥΑ που συνυπογράφουν τέσσερα υπουργεία, διευθετούν το ζήτημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε πολλά είδη άγριας πανίδας.

  Στόχος της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και να περιοριστεί το φαινόμενο της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

  Όπως γνωστοποιούν σε κοινό δελτίο Τύπου οι οργανώσεις Άνιμα, Αρκτούρος, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και WWF Ελλάς, «η εν λόγω ΚΥΑ, αποτελούσε για χρόνια πάγιο αίτημα της Ομάδας Εργασίας ενάντια στα δηλητήρια και αισθανόμαστε ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος που έχει οδηγήσει σπάνια και προστατευόμενα είδη μέχρι και την τοπική εξαφάνιση των πληθυσμών τους».

  Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, παρότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι απαγορευμένη από το 1993, δυστυχώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

  Στόχοι γίνονται συνήθως μεγάλα και μεσαία θηλαστικά -λύκοι, αρκούδες και αλεπούδες ή σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα)- αλλά επειδή τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν κι από άλλα πτωματοφάγα

  Σημειώνεται πως το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άφηνε πολλά κενά ως προς το ποιες ήταν οι αρμόδιες αρχές για κάθε βήμα που έπρεπε να γίνει κάθε φορά που ερχόμασταν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό δηλητηρίασης. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπούν οι δράστες, αφού το θεσμικό πλαίσιο παρέμενε ασαφές και η πιθανότητα να καταδικαστεί κάποιος για το έγκλημα ήταν απειροελάχιστη, όπως μικρή ήταν και η πιθανότητα να κινητοποιηθούν οι αρχές πριν υπάρξει το πρώτο θύμα, μεριμνώντας έτσι για την πρόληψη της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ