Κυριακή 19.01.2025
More

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Β. Γοργόλης, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου Β. Γοργόλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974 μετά τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972).

    Σήμερα είναι η εκστρατεία – ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, η έλλειψη πόσιμου νερού, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο. Κάθε χρόνο έχει διαφορετική χώρα – οικοδεσπότη των διεθνών εορτασμών της και διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Για φέτος, το έτος 2021 το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση » (“Reimagine-Recreate-Restore”).

    Έχοντας μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση – κρίση βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι πλέον «υπερβολές λίγων επιστημόνων και μερικών φυσιολατρών». Ούτε αντιμετωπίζονται, σήμερα, ως «γραφικότητες» χάρις τους αγώνες όλων εκείνων που εδώ και δεκαετίες δρουν τοπικά αλλά σκέπτονται παγκόσμια.

    Σήμερα, πολλές οργανώσεις και φορείς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους με ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη που ζητούν να αναληφθούν δράσεις πριν να είναι αργά. Δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη όπως η εφαρμογή και τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, και των διεθνών συνθηκών προστασίας. Ο κόσμος, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση για το περιβάλλον και το ζητούν αυτό  έντονα.

    Εμείς ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, κατά προτεραιότητα, για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Ας μην ξεχνούμε ότι η Ήπειρος είναι ένα ιδιαίτερα προικισμένο μέρος με ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον. Αλλά μην λησμονούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον φιλοξενούνται ιδιαίτερα σημαντικά αξιοθέατα της εθνικής και τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, όπως είναι τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, τα οποία αποτελούν  ταυτόχρονα και ξεχωριστούς τουριστικούς πόρους, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, διαχείρισης αλλά και προβολής. Μερικά από αυτά έχουν προβληθεί χάρις του τουρισμού, ενώ ακόμη σημειώνεται υψηλός αριθμός μνημείων άγνωστων στην τουριστική αγορά. Συνοπτικά, τα μνημεία της Ηπείρου είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν σε αρχαιολογικά, της αρχαιοελληνικής, της ρωμαϊκής και της  προχριστιανικής περιόδου, σε χριστιανικά κυρίως τη βυζαντινή περίοδο, στα τζαμιά που κατασκευάστηκαν την Οθωμανική περίοδο.

    Ταυτόχρονα, βλέπει κανείς χαρακτηριστικά σημάδια της ανθρώπινης ενεργείας, που το ανθρώπινο στοιχείο συνέδεσε με το περιβάλλον και που συνιστούν μαρτυρίες των δράσεων και της πολιτισμικής έκφρασης του πληθυσμού της περιφέρειας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Τα κυριότερα αξιοθέατα που συναντάει κανείς είναι γεφύρια, πέτρινες κατασκευές, νερόμυλοι, παλιές παραδοσιακές βρύσες, αρχοντικά σπίτια, μονές, ιερούς ναούς και διαφορά αρχαιολογικά μνημεία με παγκόσμια απήχηση όπως είναι αυτό της αρχαίας Νικόπολης, το αρχαίο Μαντείο της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο, το Κάστρο των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πάργας και πολλά άλλα ακόμη. Συγχρόνως στις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο της Ηπείρου καταγράφονται αρκετοί κλασσικοί παραδοσιακοί οικισμοί που φανερώνουν την ταυτότητα της περιφέρειας μας.

    Τελικά, οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, γιατί ο σεβασμός στο περιβάλλον που γιορτάζουμε, είναι μια υπεύθυνη στάση ζωής και διαχείρισης ενός φυσικού πλούτου, που μας κληροδοτήθηκε απαρχής της δημιουργίας του κόσμου, που όμως ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την παρουσία του ανθρώπινου είδους πάνω σε αυτόν, καθώς το πολυτιμότερο μέρος του το αποτελούμε εμείς.»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ