Τρίτη 21.01.2025
More

    Τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα δέντρα να ρίχνουν τα φύλλα τους νωρίτερα το φθινόπωρο, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα  

    Τα δέντρα αποθηκεύουν λιγότερο άνθρακα από ό,τι εκτιμούσαν επιστήμονες και τα αποτελέσματα έρχονται σε σύγκρουση με την καθιερωμένη αντίληψη πως η άνοδος της θερμοκρασίας καθυστερεί την έλευση του φθινοπώρου και την πτώση των φύλλων.

    Τα δέντρα που αναπτύσσονται ταχύτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν και μικρότερο κύκλο ζωής.

    Η φωτοσύνθεση στα φύλλα μετατρέπει το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σε μορφές άνθρακα, που κάθε δέντρο μπορεί να αξιοποιήσει για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Όταν το δέντρο δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει αυτόν τον άνθρακα, σταματά να κρατά τα φύλλα του και τα ρίχνει.

    Ερευνητές, με επικεφαλής τον Κονσταντίν Τσόνερ της Πολυτεχνικής Σχολής ΕΤΗ της Ζυρίχης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» ανέλυσαν 430.000 δεδομένα που είχαν συλλεχθεί σε βάθος 67 ετών (1948-2015) για έξι διαφορετικά είδη δέντρων, μεταξύ των οποίων για τις βελανιδιές, σε 3.800 τοποθεσίες της Ευρώπης.

    Η πρόωρη πτώση των φύλλων -στο μέτρο που σηματοδοτεί την πρόωρη έλευση του φθινοπώρου- σημαίνει ότι πολύ λιγότερος άνθρακας μπορεί να αποθηκευθεί στα δέντρα.

    Επιστήμονες από την Ελβετία και τη Γερμανία πραγματοποίησαν δύο εργαστηριακά πειράματα για τον ρόλο που παίζει το διοξείδιο του άνθρακα και η ηλιακή ακτινοβολία στο πέσιμο των φύλλων. Το πρώτο πείραμα συνέκρινε δέντρα εκτεθειμένα στα σημερινά επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα με δέντρα εκτεθειμένα σε διπλάσια ποσότητα CO2, ενώ το δεύτερο πείραμα μελέτησε την επίδραση της σκιάς στην πτώση των φύλλων.

    Αν τα επίπεδα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα παραμείνουν υψηλά, ως το 2100 τα φύλλα των δέντρων θα πέφτουν έως και έξι μέρες νωρίτερα από ό,τι τώρα. Προηγούμενα μοντέλα είχαν προβλέψει το αντίθετο: Ότι το φθινόπωρο θα καθυστερούσε όλο και περισσότερο και ότι η πτώση των φύλλων στο τέλος του αιώνα θα σημειωνόταν δύο έως τρεις εβδομάδες αργότερα σε σχέση με τα τέλη του 20ου αιώνα.

    «Το βασικό εύρημα είναι αυτή η τεράστια απόκλιση, αναφορικά με την έλευση του φθινοπώρου και την πτώση των φύλλων, ανάμεσα στο δικό μας και τα προηγούμενα μοντέλα», υπογράμμισε ο Τσόνερ, ο οποίος θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας θα κάνουν τα φύλλα να είναι όλο και πιο παραγωγικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να «βιάζονται» να πέσουν το φθινόπωρο.

    «Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι πως τα φυτά έχουν ένα εσωτερικό όριο για το πόσο παραγωγικά μπορούν να είναι», εκτίμησε ο ίδιος. Οι ερευνητές παρομοίασαν αυτήν την κατάσταση με έναν άνθρωπο που έχει «σκάσει» από το φαΐ και δεν μπορεί να φάει άλλο.

    «Επί δεκαετίες υποθέταμε ότι τα φύλλα του φθινοπώρου πέφτουν όλο και πιο αργά. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα των δέντρων τόσο στην πραγματικότητα τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΤΗ Τόμας Κράουδερ.

     

    Με πληροφορίες από Science, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ