Κυριακή 19.01.2025
More

    Τα υπό εξαφάνιση είδη της Γης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

    Επιστημονική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα είδη που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση

    Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πόσα θηλαστικά μπορεί να χαθούν αυτόν τον αιώνα, με βάση απολιθωμένα στοιχεία από εξαφανίσεις του παρελθόντος.

    Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι τουλάχιστον 550 είδη θα ακολουθήσουν τα βήματα του μαμούθ και του σμιλόδοντα, ένα αιλουροειδές που ανήκε στην οικογένεια των μαχαιρόδοντων. Με κάθε «χαμένο είδος» χάνουμε μέρος της φυσικής ιστορίας της Γης, λένε. Ωστόσο εκτιμούν πως παρά αυτές τις «ζοφερές» προβλέψεις, μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες είδη εντείνοντας τις προσπάθειες διατήρησης.

    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης τα μεγέθη θα κλιμακωθούν στο μέλλον εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα.

    Παρά αυτό το «ανησυχητικό» σενάριο, θα μπορούσαμε να σώσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες είδη, με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές διατήρησης, δήλωσε ο Tobias Andermann του Παγκόσμιου Κέντρου Βιοποικιλότητας του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας ευαισθητοποίηση σχετικά με την «επικείμενη κλιμάκωση της κρίσης βιοποικιλότητας και να αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης». «Ο χρόνος πιέζει», είπε. «Με κάθε χαμένο είδος, χάνουμε ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό τμήμα της φυσικής ιστορίας της Γης».

    Οι επιστήμονες συνέταξαν και μελέτησαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων απολιθωμάτων, το οποίο παρείχε στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των πρόσφατων εξαφανίσεων. Οι προσομοιώσεις προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις στα ποσοστά εξαφάνισης έως το 2100, με βάση την τρέχουσα κατάσταση απειλής των ειδών.

    Σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα, οι εξαφανίσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους αιώνες αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, σε σύγκριση με τις επικείμενες εξαφανίσεις των επόμενων δεκαετιών.

    «Η ανακατασκευή των παρελθόντων επιπτώσεών μας στη βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα είδη και οικοσυστήματα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανθρώπινες δραστηριότητες – κάτι που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης για την καταπολέμηση της εξαφάνισης», δήλωσε ο καθηγητής Samuel Turvey του ZSL (Zoological Society of Λονδίνο).

    Πέρυσι, μια διακυβερνητική ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται τώρα με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μπαίνουμε στην έκτη μαζική εξαφάνιση, με ό, τι κάνουμε τώρα να καθορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας.

     

    Με πληροφορίες από BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ