Τετάρτη 29.05.2024
More

  Αποκαλύφθηκε καλοδιατηρημένος τριχωτός ρινόκερος της Εποχής των Παγετώνων

  Στη Σιβηρία ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό δείγμα τριχωτού ρινόκερου

  Ένας καλοδιατηρημένος τριχωτός ρινόκερος της Εποχής των Παγετώνων με πολλά από τα εσωτερικά του όργανα ανέπαφα, ανακαλύφθηκε στο πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) σε βόρεια περιοχή της Ρωσίας.

  Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι το κουφάρι αποκαλύφθηκε από την απόψυξη του πέρμαφροστ στην Γιακουτίγια τον Αύγουστο. Οι επιστήμονες στην περιοχή της Αρκτικής περιμένουν έκτοτε να γίνει προσβάσιμος ο παγωμένος δρόμος της επιστροφής για να παραδώσουν το σπάνιο εύρημα σε εργαστήριο για μελέτες.

  Το κουφάρι θεωρείται πως είναι από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα τριχωτού ρινόκερου που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από τους μαλακούς ιστούς είναι ακόμη άθικτοι, όπως και μεγάλο μέρος από το τρίχωμά του, ενώ δίπλα του βρέθηκαν και τα κέρατά του.

  Οι επιστήμονες λένε ότι ο εύρημα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο για έρευνα το επόμενο έτος ενώ εκτιμάται πως ο ρινόκερος πέθανε σε ηλικία περίπου 3-4 ετών. Εκτιμούν πως το ζώο έζησε από 20.000 έως 50.000 χρόνια πριν, αλλά θα υπάρξει ακριβέστερη χρονολόγηση μετά τη μελέτη σε εργαστήριο.

  Τα τελευταία χρόνια, καθώς το παγωμένο έδαφος λιώνει όλο και περισσότερο σε τεράστιες περιοχές της Σιβηρίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπήρξαν πολλές και σημαντικές ανακαλύψεις μαμούθ, ρινόκερων και λιονταριών από την Εποχή των Παγετώνων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ