Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ακάρ: Η Τουρκία είναι αυτή που επιθυμεί τον διάλογο

    Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι αυτή που επιθυμεί τον διάλογο.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ανέφερε ότι «εμείς, για μια συνολική και μόνιμη λύση, λέμε: διεθνές δίκαιο, καλή γειτονία, ειρηνικές μέθοδοι και διάλογος. Μιλάμε πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα στις επαφές μαζί τους. Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στην Ελλάδα δύο φορές, αυτοί ήρθαν στην Άγκυρα μία φορά. Τώρα, λοιπόν, περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την 4η συνάντηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν έρθει ακόμα. Και ενώ τους καλούμε να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι προτείνουν διάλογο. Στην πραγματικότητα, όμως, εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο».

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα, από την άλλη, όταν ξυπνούν το πρωί κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας αρχίζουν την αναζήτηση: “Τι να κάνω; τι να πω κατά της Τουρκίας;”. Πρέπει να πω με βεβαιότητα ότι δεν ήμασταν ποτέ η πλευρά που ξεκίνησε τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Εφόσον όμως γίνεται αυτό εναντίον μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο του καθήκοντός μας».

    Επέμεινε, δε, ότι «τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς δεν μπορούν να εξοπλιστούν, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και με βάσει τη Συνθήκη των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ακριβές. Αλλά η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά».

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Και παρ’ όλα αυτά εμείς είμαστε που λέμε ελάτε, να κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει και τους άλλους να μιλούν γι’ αυτήν. Ενώ εμείς λέμε ότι πρέπει να καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας και να λύσουμε τα προβλήματα».

    Αλεξανδρούπολη

    Αναφερόμενος στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν τη μεταφορά ενισχύσεων στην Ευρώπη από τη Βαλτική. Λόγω όμως των αλλαγών στο περιβάλλον ασφαλείας, ιδρύθηκε κέντρο logistics στην Αλεξανδρούπολη για αυτόν τον σκοπό. Αυτή είναι η επίσημη δήλωση των ΗΠΑ. Επιπλέον, ένα κέντρο LNG δημιουργήθηκε εκεί με στόχο να μειώσει την (ενεργειακή) εξάρτηση της Ευρώπης, ειδικά από το ρωσικό αέριο. Τρίτον, η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που κάναμε με τις ΗΠΑ (1980) υπεγράφη και από την Ελλάδα (1990). Και ανανεώθηκε το 2020, αυξάνοντας τον αριθμό των βάσεων από τέσσερις σε εννέα. Στην ημερήσια διάταξη εμφανίστηκε επίσης το ότι οι ΗΠΑ είπαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: “Δώστε ό,τι υλικό ρωσικής προέλευσης έχετε στην Ουκρανία, και εγώ θα σας δώσω καινούργια (όπλα)”. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι εντάσσονται και τα πλάνα που τραβήξαμε στη Λέσβο και τη Σάμο [σ.σ. αναφορά σε προ μηνός καταγγελία περί μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε αυτά τα νησιά βάσει οπτικού υλικού από drones]. Αυτή είναι η κατάσταση. Αλλά η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα επιτήρησης και προφύλαξης. Παρακολουθούμε, λοιπόν, στενά και λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

    Ως προς τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία για 400 χρόνια και σε αυτή την περίοδο δεν αγγίχτηκαν ούτε η θρησκεία ούτε η γλώσσα τους. Η κατάσταση των “Τούρκων” στη Δυτική Θράκη όμως είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα προσπαθεί να αγνοήσει τους “Τούρκους” της Δυτικής Θράκης. “Δεν είστε Τούρκοι”, τους λέει. Και τι είναι; Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τούρκικα, οι συγγενείς τους βρίσκονται στην Τουρκία. Κλείνουν τα σχολεία τους. Επιπλέον, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτρέψουν το άνοιγμα τζαμιών στην Ελλάδα. Υπάρχει μόνο ένα τζαμί στην Αθήνα (χωρίς τρούλο, χωρίς μιναρέδες), και η διοίκησή του είναι ορθόδοξη, δεν υπάρχουν Τούρκοι σε αυτήν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν νεκροταφείο για να ταφούν μουσουλμάνοι. Πρόσφατα, μάλιστα, μετέτρεψαν το ιστορικό συγκρότημα Murat Reis, το οποίο είναι σημείο πνευματικής αξίας για τους μουσουλμάνους Τούρκους που ζουν στο νησί της Ρόδου, και περιέχει τζαμί, ξενώνα δερβίσηδων και νεκροταφείο, σε σχολή μουσικής».

    Κυπριακό

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «είμαστε υπέρ μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης στην περιοχή, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Εν ολίγοις, μιας λύσης δύο κρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”. Η άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης από τις ΗΠΑ προκαλεί αδιέξοδο στο νησί».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ