Σάββατο 25.05.2024
More

  Χρηματοδοτείται το Πάρκο Τεχνολογίας με μείωση του προϋπολογισμού

  Αναγκαία προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί το 50% του έργου στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ο εξορθολογισμός του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης υπάρχει, αν όμως μειωθεί ο αρχικός προϋπολογισμός των 50 εκ. ευρώ.

  Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης που συναντήθηκε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα το πρωί της Πέμπτης με την βουλευτή Ιωαννίνων να αποστέλλει το σχετικό δελτίο τύπου το μεσημέρι με το οποίο επιβεβαιώνεται πως υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για να βρεθεί λύση μετά την απένταξη του Πάρκου από το Ταμείο Ανάκαμψης και κυρίως υπάρχουν οι πιθανότητες το έργο να υλοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες και αφού υπήρξαν συζητήσεις και επικοινωνία του κ. Καχριμάνη σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και με συναρμόδιους υπουργούς, βρέθηκε η «χρυσή τομή» με τη μείωση του αρχικού προϋπολογισμού που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 30 εκ. ευρώ, με το 50% να καλύπτεται από το υπουργείο Οικονομικών και το άλλο 50% μέσω δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή και άλλες ιδιωτικές τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται ένα σκέλος των χρημάτων να καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας.

  Προς το παρόν όμως, τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν κι στην πράξη, γιατί αυτή τη στιγμή, η μόνη επίσημη ανακοίνωση, είναι αυτή της κας Κεφάλα μετά τη συνάντησή της με τον κ. Παπαθανάση.

  Δεδομένη η πολιτική βούληση

  Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου η κα Κεφάλα είχε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Παπαθανάση για θέματα της Ηπείρου ευρύτερα, μεταξύ αυτών και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου μετά την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  «Στη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το διαρκές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και αντίστοιχης ευκαιρίας για την υλοποίηση έργων και δράσεων στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Η κα Κεφάλα επέμεινε στην αναγκαιότητα της υλοποίησης του έργου, το οποίο θα συνεισφέρει πολλαπλά στην αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία, βοηθώντας επιπλέον και στον μετασχηματισμό της και στη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Αναπλ. Υπουργό κ. Παπαθανάση να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, παράλληλα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια Ηπείρου για την εξασφάλιση των ιδιωτικών κεφαλαίων.

  Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατανοούν την σημασία του εν λόγω έργου και τα πολλαπλά, συνδυαστικά οφέλη για την τοπική και γενικότερα για την εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα εξασφάλισης του 50% της χρηματοδότησης με αναγκαία προϋπόθεση τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του έργου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

  «Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν και παραμένουν ανοιχτοί με την Περιφέρεια Ηπείρου και για το συγκεκριμένο θέμα και για άλλα ζητήματα κοινού και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης υφίσταται για την υλοποίηση του εν λόγω έργου που εκτιμάται πως θα αποφέρει σημαντικά, πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Είμαι σίγουρη πως θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και πως το έργο θα προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση», ανέφερε η κα Κεφάλα μετά τη συνάντηση, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Παπαθανάση για την εποικοδομητική συζήτηση.

  Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες

  Πληροφορίες της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και του epirusonline αναφέρουν πως ήδη από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και μετά την έκταση που έλαβε η υπόθεση λόγω της απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι συζητήσεις και επαφές του κ. Καχριμάνη με κυβερνητικά στελέχη ήταν σε καθημερινή βάση. Αποτέλεσμα αυτών φαίνεται πως υπήρξε μία «ενδιάμεση» συμφωνία ή «χρυσή τομή» για τη μείωση του προϋπολογισμού του έργου σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 40% ώστε να προκύψει ένας νέος προϋπολογισμός της τάξης των 30 εκατομμυρίων. Το ύψος αυτό θεωρείται πως είναι πιο εύκολο να καλυφθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές για το 50% με την προϋπόθεση επίσης ότι και η Περιφέρεια ως φορέας υλοποίησης θα εξασφαλίσει τα υπόλοιπα χρήματα. Το πώς θα γίνει αυτό μένει να φανεί στην πορεία, για να διαπιστωθεί εάν κάποιες από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στην ανέγερση των κτιριακών υποδομών δε θα υλοποιηθούν και ποιες θα είναι αυτές, όπως και αν τελικά θα υπάρχει συμμετοχή της Περιφέρειας από δικούς της πόρους, προφανώς μέσα από το ΠΕΠ της νέας προγραμματικής περιόδου, αφού δε φαίνεται πιθανό να εξευρεθούν και τα 15 εκ. ευρώ που (θα) υπολείπονται μέσω δανειοδότησης από την ΕτΕΠ.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ