Τετάρτη 07.06.2023
More

  Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για το θάνατο του Αλέκου Σόφη

  Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων για το θάνατο του Αλέκου Σόφη

  «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν ακριβό σύντροφο, τον Αλέκο Σόφη, αφοσιωμένο αγωνιστή στα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Αριστεράς.

  Πάντα σταθερός και προσηλωμένος στις αρχές του, με ηθική συγκρότηση,  πλατιά μόρφωση, δεινή ικανότητα  να επιχειρηματολογεί, χωρίς να βάζει τον άλλον απέναντί του και μεγάλη γενναιοδωρία.

  Το μακρύ, συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι της ζωής του Αλέκου Σόφη ξεκίνησε στα Γιάννενα το 1938. Η μητέρα του Μαρούσω, μοδίστρα και ο πατέρας του Βασίλης, αρτεργάτης. Τελείωσε το σχολείο στα Γιάννενα και  σπούδασε στην Πάντειο και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήταν στέλεχος της σπουδάζουσας της νεολαίας ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, καθώς και μέλος του προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Σε ηλικία 26 ετών εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό του Γιώργου Μελανίδη. Στις 10 Απριλίου του 1967 αναλαμβάνει Δήμαρχος Ιωαννίνων και 11 μέρες μετά, στις 21 Απριλίου, τα όργανα της χούντας τον συλλαμβάνουν μέσα στο Δημαρχείο, στο γραφείο του και τον στέλνουν εξορία. Ο Αλέκος Σόφης δικάστηκε από την χούντα για “αντεθνική” δράση, μαζί με τους Γιώργο Μάκη, Λαοκράτη Βάσση, Δημήτρη Κασιούμη, Κώστα Νουτσόπουλο, Λάκη Παπαϊωάννου και άλλους και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Ήταν από τους συντάκτες του παράνομου εντύπου των φυλακών “Τα τετράδια της Φυλακής”. Αποφυλακίστηκε το 1972 από τις φυλακές Κορυδαλλού και επέστρεψε στα Γιάννενα, όπου άσκησε τη δικηγορία για πολλά χρόνια. Στη μεταπολίτευση ανέλαβε καθοδηγητικά καθήκοντα στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, καθώς και της ΔΗΜΑΡ. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, εκλεγμένος ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις με το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τη ΔΗΜΑΡ. Αφήνει πίσω του και ένα σημαντικό συγγραφικό έργο. Η ζωή του, η δράση του, το ήθος και η δύναμή του διδάσκουν, συγκινούν και ατσαλώνουν τη θέλησή μας να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Αντλούμε δύναμη, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα γι’ αυτό τον αγώνα από τους ανθρώπους που γράψανε την ιστορία του τόπου και της πατρίδας μας με θυσίες και προσφορά. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Καλλιόπη και στους γιούς του Βασίλη και Γιάννη.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ