Παρασκευή 14.06.2024
More

  Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, δημιουργούν εντάσεις

  Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για την ΠτΔ

  Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για τη φραστική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου.

  Η ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

  Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας (13.01.2022)

  Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022

  Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

  Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.

  Οικονόμου: Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

  Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη συνέντευξη των πολιτικών συντακτών όταν ερωτήθηκε για την επίθεση της Τουρκίας στην κυρία Σακελλαροπούλου, έστειλε σαφές μήνυμ.

  «Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο Ερντογάν ζήτησε απευθείας εποικοδομητικό διάλογο με την Αθήνα

  Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του είπε πως η Τουρκία επιθυμεί απευθείας εποικοδομητικό διάλογο με την Αθήνα και με την Κύπρο. «Πιστεύω με ειλικρίνεια ότι οι δύο γείτονες με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ.

  Η αήθης επίθεση της Τουρκίας στην ΠτΔ και τα ψέματα

  Το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά από δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ότι «η τραγική κατάληξή της (σσ της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού), με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στην ΠτΔ, με τη συνήθη, γεμάτη ψεύση και αήθη, ρητορική της.

  Ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

  «Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

  Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

  Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

  Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

  Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ