Τρίτη 17.05.2022
More

  Χαρδαλιάς: Ολοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να κάνουν τεστ

  Για την πορεία της πανδημίας, τα νησιά και τους εμβολιασμούς μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην ΕΡΤ

  «Το λιμενικό κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την έξοδο από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στα πλοία.

  «Όλο αυτό το ζήτημα με την πανδημία είναι μία παγκόσμια κρίση. Ένας αόρατος εχθρός, με τον οποίο -όλους αυτούς τους μήνες- δίνουμε πολλές και διαφορετικές μάχες. Το Κράτος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Τα κρούσματα, δυστυχώς είναι υψηλά. Υπάρχουν περιοχές με υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο. Η απάντηση σε όλο αυτό είναι η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά κραυγές, αναλύσεις χωρίς ουσία. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αυξήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών μας. Να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας μας. Αλλά ταυτόχρονα μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

  Όπως είπε «βεβαίως χρειάζεται ο κόσμος να εκτονωθεί. Το αντιλαμβανόμαστε, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι πολλές φορές όταν έχουμε ξέφρενες καταστάσεις λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του επιδημιολογικού φορτίου και αυτό μπορεί να μας κοστίσει θανάτους. Άρα αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι απόλυτη προτεραιότητα της απέναντι στην πανδημία είναι η ανθρώπινη ζωή».

  Το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

  Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Υπάρχει ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θέμα να πάμε σε κάποια οριζόντια lockdown. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Όμως αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα προκειμένου να στεγανοποιήσουμε συρροές, να σταματήσουμε μια εκθετική αύξηση του ιού, θα τα πάρουμε τα μέτρα αυτά».

  Σε ερώτηση αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ληφθούν παρόμοια μέτρα της Μυκόνου και σε άλλα νησιά ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Εμείς δεν στοχοποιούμε περιοχές, δεν απειλούμε κανέναν. Δεν στέλνουμε τελεσίγραφα. Εμείς εκφράζουμε την αγωνία μας για την επιδημιολογική κατάσταση σε κάποιες περιοχές. Όταν αυτή ξεφεύγει η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι έχουμε συγκεκριμένα εργαλεία. Αν δούμε ότι οι συρροές δεν στεγανοποιούνται και τα τοπικά συστήματα υγείας πιέζονται, προφανώς θα πάρουμε ξανά τέτοιου είδους αποφάσεις (σ.σ. τύπου Μυκόνου)».

  Και όπως πρόσθεσε, «στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες ειδικά στα νησιά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι οι οποίοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία και πολλές φορές αυτοί φτάνουν για να δημιουργήσουν το μεγάλο πρόβλημα».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε για περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Μιλάμε για άρση περιορισμών στους εμβολιασμένους. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη σε αυτή τη μάχη αυτή τη μάχη. Η ευθύνη είναι απέναντι και στους γύρω μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Από Σεπτέμβριο, με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίσουμε. Είναι δεδομένο ότι όλοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να τεστάρονται. Αυτό προκύπτει και από την παγκόσμια πρακτική πάνω σε αυτά. Δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη αυτό. Χρειάζεται να είμαστε ασφαλείς. Υπάρχει κόπωση. Υπάρχει τεράστια προσπάθεια από την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού. Σιγά σιγά να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».

  Ποια είναι τα δεδομένα για την 3η δόση του εμβολίου

  Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «έχουμε κάνει 10.533.000 εμβολιασμούς. Σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε πολλούς φορείς που εμπλεκόμαστε στην επιχείρηση “Ελευθερία”. Τα αποτελέσματα σιγά-σιγά θα φανούν. Αυτό που χρειάζεται είναι η έκκληση προς όλους, όποια προβλήματα υπάρχουν ας συζητηθούν με τους ιατρούς. Οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν εμβολιαστεί,. μέχρι τώρα, πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία κυρίως στους εαυτούς τους και μετά στους διπλανούς. Είμαστε κοντά στο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».

  Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τρίτης δόσης ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τον ενδιαφέρει άμεσα γιατί ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκε. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας. Αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει την ώρα που θα προκύψει. Ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ