Δευτέρα 27.06.2022
More

  Δένδιας: Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια και προστασία των 150.000 ομογενών της Μαριούπολης

  Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη

  Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία των 150.000 περίπου ομογενών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky.

  Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελληνικές Προξενικές αρχές που «βρίσκονται στο πλευρό τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και της ομογένειάς μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα με αυτοθυσία. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η μας επιχείρηση «Νόστος 3» για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών, αυτή τη φορά από τη Μαριούπολη, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, ο οποίος μετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης στην αυτοκινητοπομπή».

  Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη. «Ο Γενικός Πρόξενός μας ο κύριος Δημήτρης Δόχτσης είναι στην Οδησσό και ο Γενικός μας Πρόξενος ο κύριος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι στην Μαριούπολη. Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτούς τους τρεις διπλωματικούς μας υπαλλήλους, τους τρεις διπλωμάτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος εκτελούν την αποστολή τους», σημείωσε.

  Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. «Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα εξαίρεση μια και η αρχή αυτή αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.

  «Η Ελλάδα πάντοτε για λόγους αρχής, και τώρα, καταδικάζει τη χρήση βίας από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάζει την απειλή της χρήσης βίας από όπου και αν προέρχεται.Καλούμε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ