Σάββατο 13.08.2022
More

  Εκτός ΕΣΥ από 31 Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

  «Η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα»

  «Μόνο αρνητικά μας έχει εκπλήξει ο κορωνοϊός, άρα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έθεσε ένα τελεσίγραφο προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν εκτός ΕΣΥ από τις 31 Μαρτίου.

  «Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

  «Θα μείνουν σε αναστολή έως τις 31/03 και θα γίνει συνολική ρύθμιση για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα και αν θα γίνει υποχρεωτικός σε μόνιμη βάση ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς», είπε.

  «Ο νόμος για την αναστολή έλεγε ότι αν δεν έχεις κάνει τις 2 δόσεις μπαίνεις σε αναστολή. Αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Μέχρι τις 31/3 θα έχει αλλάξει ο νόμος. Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, δεν μπορούν αυτή την στιγμή να μπουν σε αναστολή. Όταν θα γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός θα τίθενται αυτόματα εκτός ΕΣΥ. Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε.

  Διευκρίνισε δε ότι από τις 7 Φεβρουαρίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος όποιος δεν έχει προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού του.

  Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, υπογράμμισε ότι «απο εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η μετάλλαξη Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε».

  «Στην Ελλάδα τα βασικά περιοριστικά μέτρα -η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή- είναι η όρθια διασκέδαση και τα γήπεδα, που εξετάζουμε πώς θα τα αλλάξουμε. Τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα ανά εβδομάδα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Η φιλοσοφία που υπάρχει παντού είναι ότι, όσο φαίνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα της πανδημίας, αναλόγως της πίεσης που δέχεται το κάθε εθνικό σύστημα υγείας –εμάς παραμένει πιεσμένο- να πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση. Αλλά δεν μπορώ να δώσω σαφή οδικό χάρτη. Η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

  Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν απομείνει στη χώρα μας είναι αρκετά ήπια.

  Δικαιολογώντας την επικείμενη αποκλιμάκωση των μέτρων, είπε ότι το κύμα της Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ