Παρασκευή 23.07.2021
More

  Ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε καθεστώς αποζημιώσεων, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων

  Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε καθεστώς αποζημιώσεων, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, από τον ΕΛΓΑ

  Την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν και αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς, που αφορούν σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα καύσωνες στην περίοδο της άνθησης- καρπόδεσης, που παρατηρήθηκε την τρέχουσα περίοδο, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας, Κ. Μπάρκας.

  Όπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στην μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής αλλά και δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς. Με άλλα λόγια, οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας αντίστοιχης ζημιάς. Να σημειωθεί ότι από την τωρινή διοίκηση του ΕΛΓΑ εγκαταλείφθηκε η αναλογιστική μελέτη, που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να υπάρξουν πρόνοιες για αντίστοιχα ζητήματα.

  Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει, πρώτον, αν προτίθεται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μέσω του ΕΛΓΑ και δεύτερον, αν προτίθεται να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ