Πέμπτη 29.02.2024
More

  Έως και ισόβια κάθειρξη για την κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

  Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή οι διατάξεις

  Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών σε ό,τι αφορά την κλοπή σιδηροδρομικού υλικού, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

  Πρόκειται για ένα από τα μέτρα για τους σιδηρόδρομους που έχει ήδη ανακοινώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αφορά την την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

  Οι ποινές θα φτάσουν ακόμη και στην ισόβια κάθειρξη, σε περίπτωση απώλειας ζωών, επεσήμανε ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού γίνεται κακούργημα. Επίσης, οι κλεπταποδόχοι τιμωρούνται με έναν αντίστοιχο, ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

  «Τελειώνουμε λοιπόν με όλα αυτή την ιστορία, οι “ποινές χάδια” οι οποίες δυστυχώς επιβάλλονταν και που τελικά κόστισαν και στην ασφάλεια, αλλά ενδεχομένως και στη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας. Πλέον θα αντικατασταθούν με ποινές που, θα υπάρχει νομίζω πρόβλεψη ότι όταν το ατύχημα αφορά σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα υπάρχει μέχρι και ισόβια κάθειρξη», συνέχισε ο κ. Τσιάρας.

  Οι διατάξεις είναι «σχεδόν έτοιμες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα τις δούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο».

  Σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν θα επιβάλλονται ισόβια για την κλοπή σιδηροδρομικού υλικού, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Όταν η κλοπή μπορεί να αφορά απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με αυτόν τον τρόπο, από εκεί και πέρα θα υπάρξει μεγάλος χρόνος κάθειρξης».

  Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Κώστας Τσιάρας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει γιατί με την αλλαγή του ποινικού κώδικα στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «το κακούργημα που αφορούσε στις κλοπές υλικών που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια, έγινε πλημμέλημα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ