Δευτέρα 15.08.2022
More

  Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

  Συνάντηση με επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

  Συνάντηση με επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου πραγματοποίησε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

  Κατά τη συζήτηση με τους Θεόδωρο Χόβολο (πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), Δημήτρη Χρυσοχόου (μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) και την Ηλιάνα Τσολιού (μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ & αντιπρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), παρουσιάστηκαν οι απόψεις των φορέων και εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενώ τονίστηκε πως το υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου.

  Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να προσθέσει γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, όπως και να δυσκολέψει την πραγματοποίηση απαραίτητων ελέγχων, ιδιαίτερα κρίσιμων για τη Δημόσια Υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο έλεγχος των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες (πχ: προστασία, ευζωία και διαχείριση των ζώων συντροφιάς) από τους Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Την ίδια στιγμή, οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι η απόφαση για υποχρεωτική στείρωση των ζώων στερείται κάθε ουσιαστικής  επιστημονικής και νομικής τεκμηρίωσης.

  Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αντιδράσεων και τις αντιφάσεις σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την αναπαραγωγή, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες των ζώων.

  Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των επαγγελματιών κτηνιάτρων και η ανάπτυξη της φιλοζωίας είναι απαραίτητες ώστε η χώρα μας να διαθέτει ένα στιβαρό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Ακόμα, οι έλεγχοι για τη μετάδοση νοσημάτων πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως και να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων».

  Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση και διαχείριση κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλει να είναι πλήρως διαφανής και να ενισχύει την πρόθεση όλων μας για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ