Πέμπτη 08.06.2023
More

  Επίσκεψη επικοινωνιακού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την επίσκεψη των υφυπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος

  Για μία επίσκεψη επικοινωνιακού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα, που δημιούργησε μάλιστα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό της κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τριήμερη επίσκεψη των υφυπουργών Περιβάλλοντος κ. Αμυρά και Τουρισμού κας Ζαχαράκη αντίστοιχα στα Ιωάννινα και το Ζαγόρι.

  Αφορμή για την συνέντευξη Τύπου και τη δημόσια τοποθέτηση με τον Κων. Τζιόβα, υπεύθυνο του τμήματος Περιβάλλοντος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν οι ανακοινώσεις των δύο υφυπουργών για την υπογραφή των Μνημονίων συνεργασίας και την ενίσχυση του οικοτουρισμού, με ένα παρωχημένο και μοντέλο που έχει αμφισβητηθεί για την αποτελεσματικότητά του, με τον τρόπο που υλοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990.

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Τζιόβα και στην παρουσία του ΟΦΥΠΕΚΑ, με την πρόεδρο κα Παπαδοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τριάντη να μετακινούνται στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, για συναντήσεις εργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, χωρίς όμως να γίνει ούτε συνάντηση με τη διοίκηση του Φορέα ή τους εργαζόμενους, ούτε καν κάποια στοιχειώδης αναφορά στο ρόλο του Φορέα.

  «Επιλέχθηκε αντίθετα, να επικεντρωθεί η στόχευση στο Γεωπάρκο που αποτελεί ένα τμήμα που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο, χωρίς το οποίο δεν υφίσταται Γεωπάρκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιόβας.

  Πολιτική αντιπαράθεση για το Πάπιγκο

  Η Τ.Κ Παπίγκου στο μεταξύ, μετά τις εξελίξεις και την αντιπαράθεση σε επίπεδο δημ. συμβουλίου για την περιβόητη «διόρθωση» των ορίων του οικισμού, βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με αφορμή αυτή τη φορά εργασίες που εξελίσσονται στην κοινότητα, για τις οποίες έγινε καταγγελία στον Φορέα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Ο κ. Τζιόβας από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και την κυβερνητική παρουσία των υφυπουργών κ. Αμυρά και της κας Ζαχαράκη αντίστοιχα στο γραφικό χωριό του Ζαγορίου, εξέφρασε απορίες και προβληματισμούς για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως και για τη γενικότερη συζήτηση για τη «διόρθωση» ή την «επέκταση» του οικισμού, που όπως είπε κρύβει από πίσω, επενδυτικά σχέδια.

  Το απόγευμα της Τρίτης στο μεταξύ, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου, όπως περιγράφονται σε έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης, που επισημαίνει, πως «… η δραστηριότητα εντοπίζεται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός των ορίων της Ζώνης Ι του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Περιοχή Προστασίας της Φύσης), και αποτελεί μη επιτρεπόμενη δραστηριότητα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ 23069/2005».

  «Οι αποδέκτες των καταγγελιών και της αναφοράς του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Πάρκου Β. Πίνδου να πάρουν θέση. Επείγει να ενημερωθεί η κοινωνία με δημόσιο λόγο. Οι διορθώσεις – επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών, οι συντηρήσεις – βελτιώσεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, όπως και άλλες υποδομές γίνονται εντός του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας του εθνικού πάρκου, που στην περίπτωση του Ζαγορίου είναι περιοριστικό, πολύ συγκεκριμένο και δεν τροποποιείται ούτε ανατρέπεται με μια & δυο υπουργικές επισκέψεις. Τα εθνικά πάρκα αποτελούν σημαντικότατο οικολογικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πόρο για τη βιολογία της διατήρησης, την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό και δεν προσφέρονται προς οικοπεδοποίηση», αναφέρει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

  Η περιφέρεια Ηπείρου

  Θέση στις καταγγελίες πήρε η περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Τετάρτης στην οποία τονίζει αρχικά ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε τοπικιστικές διαφορές και αντιδικίες, που υποκινούνται μάλιστα, όπως αναφέρει από ταπεινά κίνητρα.

  Αναφορικά με την ουσία της καταγγελίας για τη διάνοιξη νέου δρόμου, η περιφέρεια τονίζει, ότι δεν έγινε καμία διάνοιξη, αλλά επίστρωση αμμοχάλικου σε προϋπάρχουσα αγροτική οδό προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητά της.

  «Το είδος των εργασιών που εκτελέστηκαν, ήτοι χωματουργικές εργασίες διάστρωσης αμμοχάλικου σε αγροτικό δρόμο πλησίον του οικισμού Παπίγκου, επιβεβαιώνει μετά από αυτοψία του και το Δασαρχείο Κόνιτσας, με το υπ. αριθμ. 62053/4-6-2021 έγγραφό του το οποίο κοινοποιήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου.

  Η χαλικόστρωση του αγροτικού δρόμου δεν σχετίζεται με νόμιμες εργασίες μικρής κλίμακας που εκτελούνται σε παρακείμενο οικόπεδο, τις οποίες επίσης βεβαιώνει το Δασαρχείο Κόνιτσας, προσθέτοντας, ότι δεν  εκτελούνται σε εκτάσεις αρμοδιότητάς του.

  Τέλος επισημαίνεται, ότι η χαλικόστρωση υπάρχοντος αγροτικού δρόμου δεν εντάσσεται σε μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες της ΚΥΑ 23069/2005 που αφορά το Πάρκο Βόρειας Πίνδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ