Παρασκευή 12.07.2024
More

  Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τον Ι. Τσίμαρη

  Στην κατάθεση δύο Ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προχώρησε την Πέμπτη 4/7/2024 ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής  Ν. Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης.

  Η πρώτη ερώτηση αφορά στην αποκατάσταση της ειδικής αποζημίωσης των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αίτημα που ήρθε σε γνώση του Βουλευτή μετά από συνάντηση με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου.

  Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, γίνεται διάκριση σε δύο κατηγορίες στρατιωτικών πυροτεχνουργών δικαιούμενων αποζημίωσης, διάκριση όμως που ουσιαστικά ακυρώνει με απόφασή του το ΣτΕ μετά την προσφυγή και αίτηση ακύρωσης από πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η απόφαση ενώ έχει δρομολογηθεί προς εφαρμογή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, δεν έχει την ίδια εφαρμογή για τους Στρατιωτικούς Ξηράς.

  Ο κ. Τσίμαρης τόνισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθώς και ότι μεταξύ των Ελλήνων Στρατιωτικών οφείλει να επικρατεί πνεύμα ισότητας, ισονομίας και δικαιοσύνης.

  Ο κ. Τσίμαρης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Προτίθεστε να εφαρμόσετε την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ για όλους τους Έλληνες Στρατιωτικούς πυροτεχνουργούς, δηλαδή και για εκείνους του Στρατού Ξηράς;

  2. Αν ναι, με πιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί η εφαρμογή;

  3. Θα εφαρμόσετε αναδρομική αποζημίωση από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης;

  Η δεύτερη ερώτηση του κ. Τσίμαρη, απευθύνεται στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, και αφορά τις πρόσφατες αυξήσεις του Φ.Π.Α. στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Ο βουλευτής Ιωαννίνων τονίζει ότι  η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στον καφέ είναι ακατανόητη και εξαιρετικά προβληματική σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια έχει γίνει ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος παράγοντας πίεσης για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στη χώρα. Όπως ο ίδιος προβλέπει, η νέα αύξηση του Φ.Π.Α. θα εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την πίεση, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές για τον τελικό καταναλωτή και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις. Επισημαίνει δε ότι τα μέτρα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που θα εντείνουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αλυσίδων καφέ και τροφίμων.

  Ο κ. Τσίμαρης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Προτίθεστε να εφαρμόσετε οριζόντια Φ.Π.Α 13% στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά;

  2. Σε ποιες περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προστασία των καταναλωτών;

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ