Τρίτη 30.11.2021
More

  Ερώτηση για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος κατέθεσαν 55 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  Με Ερώτηση τους 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφεραν στη Βουλή το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα.

  Με Ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, έφεραν στη Βουλή το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα.

  Από τις 5 Αυγούστου που η ΔΕΗ εφαρμόζει αναπροσαρμογή χρεώσεων προμήθειας, αυξήθηκε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ κάθε μήνα η ρήτρα, δηλαδή η προσαύξηση ανά kWh, αυξάνεται, εφόσον αυξάνεται και η χονδρεμπορική τιμή. Οι υπέρογκες αυξήσεις έρχονται σε συνέχεια της αύξησης στο αγροτικό ρεύμα κατά 13% που επέβαλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 και η οποία εξαφάνισε στην πράξη τη μείωση ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6%, που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

  Οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα απογειώνουν το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και κυρίως των ΤΟΕΒ, που ήδη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και των σταβλικών εγκαταστάσεων και των θερμοκηπίων.
  Το εκρηκτικό μείγμα που έχει διαμορφωθεί από το κύμα αυξήσεων στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και εξαιτίας των πρωτοφανών ανατιμήσεων των αγροτικών εφοδίων γενικότερα, έχει στην κυριολεξία εξαϋλώσει το αγροτικό εισόδημα και απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρωτογενή παραγωγή, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

  Η κυβέρνηση μπροστά στα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, αρνείται να επέμβει δυναμικά και παραμένει απλός παρατηρητής της καταστροφής που συντελείται. Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο, όπως επίσης να υιοθετήσει και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, για ειδική ενίσχυση ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης. Επίσης ζητούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ