Σάββατο 31.07.2021
More

  Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών

  Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, που ήδη οφείλει ο ΕΛΓΑ προς τους αγρότες κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

  Επιπλέον, ζητούν την επιχορήγηση των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, ώστε να παρέχονται απρόσκοπτα οι αποζημιώσεις στους αγρότες, όπως άλλωστε προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ενισχύεται από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

  Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην καταβολή του 35% του υπολοίπου των αποζημιώσεων εντείνουν το ήδη άσχημο κλίμα, που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα, οι αντιφατικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το μέλλον της αγροτικής ασφάλισης  στη χώρα, δημιουργούν ανησυχία και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους αγρότες.

  Μάλιστα, πέρα από τις αντιφατικές δηλώσεις, η τωρινή πολιτική ηγεσία σταμάτησε, από τον Νοέμβριο του 2019, τη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί για την σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα εξέταζε την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα καιρικά και ασφαλιστικά δεδομένα.

  Οι κινήσεις της κυβέρνησης, που πόρρω απέχουν από το να καθησυχάσουν τις αγωνίες και τα ερωτηματικά του αγροτικού κόσμου, θέτουν επιτακτικά το ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται και στην κατατεθείσα Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιο είναι τελικά το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις στη χώρα. Θα παραμείνει ο αποκλειστικά δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας τους, ή αντιθέτως, μέσα από την απαξίωση του ΕΛΓΑ και αυξάνοντας τα ασφάλιστρα, όπως συνέβη πρόσφατα σε μια σειρά από καλλιέργειες, προετοιμάζεται το έδαφος για να προσαρμοστεί η ασφάλιση της παραγωγής στα μέτρα των ιδιωτών, ώστε να μπουν ιδιώτες στην Αγροτική Ασφάλιση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ