Παρασκευή 12.07.2024
More

  Γεωργιάδης: Αποσύρεται η απόφαση για τις γραπτές εξετάσεις σχετικά με την ιατρική ειδικότητα

  Στην απόσυρση της απόφασης για υποχρεωτική διενέργεια γραπτών εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας για τους γιατρούς προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

  Όπως τόνισε ο Α. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, οι νοσοκομειακοί γιατορί (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) κακώς πραγματοποίησαν στάση εργασίας σήμερα και παράσταση έξω από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η σχετική απόφαση που προέβλεπε από τον ερχόμενο Ιούλιο, την υποχρεωτική διενέργεια γραπτών εξετάσεων για την επιλογή γιατρών με σκοπό την έναρξη ιατρικής ειδικότητας, αποσύρεται.

  Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Υπουργό Υγείας, οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και δύο εβδομάδες ότι θα αποσυρθεί η επίμαχη απόφαση που θεσπίζει μάλιστα 14μελή Εθνική Επιτροπή στο ΚΕΣΥ, η οποία επιφορτίζεται με το έργο της οργάνωσης, διενέργειας και βαθμολόγησης των εξετάσεων αυτών ανά τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο)

  «Έχω ενημερώσει την κ. Παγώνη εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες ότι η σχετική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας εξετάσεων για την ειδικότητα θα αποσυρθεί. Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση για την απόσυρσή της υπογράφτηκε χθες», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και όπως είπε, δεν είναι αντίθετος στη μεταρρύθμιση.

  «Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός σε μία τέτοια μεταρρύθμιση, αλλά τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα. Ενώ τους έχω πει ότι έχει αποσυρθεί, εκείνοι προχωρούν σε στάση εργασίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα προβλήματα αυτά δεν θα λυθούν με στάσεις εργασίας», τόνισε.

  Κρίσιμη η συνάντηση με τους φαρμακοβιομήχανους

  Αναφορικά με την συνάντηση που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Αριστοτέλους μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει γίνει προοδος στις συζητήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και υπάρχει ομαλοποίηση στην αγορά από την άποψη των ελλείψεων φαρμάκων.

  «Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Σήμερα, θα έχω συνάντηση με τους εκπρόσωπους της φαρμακοβιομηχανίας. Θα παρουσιάσουμε την εξέλιξη της δαπάνης το πρώτο πεντάμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023, τα μέτρα που πήραμε και την απόδοση που είχαμε, γιατί η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Ήδη, αρχίζουν να ομαλοποιούνται πολλές από τις ελλείψεις στα φάρμακα. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια πλήρη ομαλοποίηση στην αγορά των φαρμάκων», τόνισε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ