Σάββατο 16.10.2021
More

  Γεωργιάδης: Προανήγγειλε «παρατηρητήριο ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις

  Στην ομαλή επάρκεια των αγαθών στην αγορά, τη συγκράτηση των τιμών και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την άμεση δημιουργία εργαλείων για την επαναφορά της οικονομίας μας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.  

  Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του εύρους αυτής της ύφεσης.

  Ο υπουργός προανήγγειλε στήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων με παροχή εγγύησης από την αναπτυξιακή τράπεζα και νέες δράσεις ρευστότητας. Σήμερα, μάλιστα, όπως είπε, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ 2 όπου έκαναν αίτηση από τις 12 το μεσημέρι πάνω από 40.000 επιχειρήσεις.

  Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, με έγκριση νέων έργων ύψους 365 εκατ. ευρώ, δημοπρατήσεις έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου, ενεργοποίηση συνεργασιών για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ.

  Όπως είπε, στο νέο ΕΣΠΑ προστίθενται οι πόροι του του European Recovery Fund που θα χρηματοδοτήσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

  Επιπλέον, δημιουργείται παρατηρητήριο ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία όπου το τραπεζικό σύστημα παρέχει τα δάνεια στις επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά.

  Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος είναι να μη μείνει καμία επιχείρηση πίσω, καλώντας τους επικεφαλής των τραπεζών να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους και τη γραφειοκρατία σε αυτή τη φάση και να διευκολύνουν τα δάνεια, όπου είναι εφικτό, γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας στην αγορά.

  Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, έτσι ώστε και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις πιο υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης, με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο. «Στόχος μας είναι να μη μείνει καμία επιχείρηση πίσω» διεμήνυσε ο ίδιος.

  « Θα είναι μία δύσκολη χρονιά, όμως όπως η Ελλάδα κατάφερε και εξέπληξε τον κόσμο στην υγειονομική φάση της κρίσης, το ίδιο βαθιά πιστεύω πως η Ελλάδα θα καταφέρει να καταπλήξει τον κόσμο και στην οικονομική φάση της κρίσης» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ