Πέμπτη 25.04.2024
More

    Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αναπαύεται στις δάφνες των περιοριστικών μέτρων, παρατηρώντας την επερχόμενη ύφεση

    Η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας,μίλησε στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

    Σε εισαγωγικό στη συζήτηση σχόλιο του δημοσιογράφου για τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού, η κα Γεροβασίλη σημείωσε πως η Ήπειρος με την φυσική της ομορφιά και τη διαχρονικά χαμηλή της ανάπτυξη θα δεχτεί και εκείνη πλήγμα ως συνέπεια της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης της επερχόμενης ύφεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Όπως είπε:
    Δεν αρκεί η σχετική επιτυχία των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Δεν έχει έως τώρα εμφανιστεί ένα σχέδιο πρόληψης της ύφεσης, η οποία έρχεται, ούτως ώστε να στηριχθούν οι κρίσιμοι τομείς, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Μάλλον μιλάμε για απουσία πλήρους σχεδίου που θα δράσει σε ανάσχεση, κατά το δυνατόν, της ύφεσης.

    Ως εξελίσσεται η επιδημία, πέραν του υγειονομικού (το οποίο επίσης περιμένουμε να δούμε γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη), στο οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις επιχειρήσεις, όταν αρθούν τα μέτρα, δεν είναι σε θέση να ανοίξουν καν, ενώ με τους περιορισμούς, οι οποίοι θα υπάρχουν, όσες ανοίξουν θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό. Άρα, χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων εκ των προτέρων με ζεστό χρήμα δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

    Η ύφεση έρχεται, η κυβέρνηση την παρατηρεί, δεν δρα προληπτικά, δεν υιοθετεί προτάσεις ή έστω μέρος των προτάσεών μας ως αντιπολίτευσης.

    Σε άλλα σημεία ανέφερε:

    Από την πλευρά μας, ως Αξιωματική αντιπολίτευση σταθήκαμε υπεύθυνα με προτάσεις απέναντι στην υγειονομική κρίση. Όμως θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μην υπάρξει ορθή ανάγνωση της μέχρι τώρα διαχείρισης της επιδημίας από την κυβέρνηση και να περιοριστεί σε λιβανίσματα και στήριξη του προφίλ του κ. Μητσοτάκη.

    Ενώ δεν αμφισβητείται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ελλάδα λειτούργησαν επιτυχώς τα περιοριστικά μέτρα, αυτό δεν μεταφράζεται μονοσήμαντα σε επιτυχία της κυβέρνησης! Είναι λάθος ανάγνωση. Είναι μεθοδολογικά ανεπαρκής και πολιτικά σκόπιμη. Η ανάγνωση οφείλει να είναι πολυπαραμετρική. Για παράδειγμα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν δεδομένα όπως:

    · Είναι ή δεν είναι μία παράμετρος επιτυχίας το γεγονός ότι η χαμηλή διεθνής κίνηση επιβατών στην Ελλάδα σε σχέση π.χ. με το Βέλγιο ή άλλες χώρες σχετίζεται με το βαθμό και το εύρος διάδοσης του ιού;

    · Είναι ή δεν είναι μία (μικρή πιθανώς) παράμετρος επιτυχίας των περιοριστικών μέτρων το γεγονός ότι το ΕΣΥ γεννά λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες από το ό,τι θα γεννούσε εάν η κυβέρνηση της ΝΔ επεδείκνυε με συγκεκριμένες πολιτικές και πριν ξεσπάει η πανδημία στήριξη και πίστη στο δημόσιο σύστημα υγείας;

    · Είναι ή δεν είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ όψιν στην ανάγνωσή μας το ότι υπήρξαν χώρες οι οποίες έδρασαν ταυτόχρονα με την Ελλάδα ή και νωρίτερα (π.χ. το Βέλγιο) ως προς την λήψη περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά είχαν πολύ περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους. Μήπως αυτό οφείλεται όχι σε επιτυχία των κυβερνητών αλλά στο γεγονός ενός υψηλού βαθμού οικονομικής και κοινωνικής διεθνοποίησης αυτών των χωρών σε σχέση με την Ελλάδα;

    Μήπως τελικώς κάποιοι, όπως διάβασα κάπου, υπήρξαν πιο τυχεροί να κυβερνούν σε χώρες με χαμηλότερη μετάδοση του ιού από κάποιους άλλους; Όλα αυτά είναι καλό να μην αποκρύπτονται σκοπίμως και κυρίως να μην θυσιάζεται η αλήθεια στην αγωνιώδη προσπάθεια στήριξης του πρωθυπουργικού προφίλ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ