Τρίτη 21.05.2024
More

  Η Μερόπη Τζούφη για τις εξελίξεις στη Σχολή Βελλάς

  Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αναφέρει σε δήλωσή της για την υπόθεση της Βελλάς:

  «Η εφαρμογή του νόμου του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο και την αποψίλωση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς βρίσκεται, δυστυχώς, σε πλήρη εξέλιξη. Πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση και το «λουκέτο» στην ιστορική σχολή της Βελλάς. Μάλιστα, καταθέσαμε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά από κοινού με τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

  Η πρόσφατη ανακοίνωση της πρώην διευθύντριας της Σχολής Βελλάς είναι ενδεικτική. Επισημαίνει πως ο νόμος 4823/2021 του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη συγχώνευση του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της ΑΕΑ Βελλάς με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Κρήτης. Παρόμοια, ο εξοπλισμός και η περιουσία της σχολής θα παραδοθεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και την Ανώτατη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης.

  Δυστυχώς οι αποφάσεις για το μέλλον της «Βελλάς» ελήφθησαν με αδιαφάνεια και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία. Παρά τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι κανείς δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την ιστορικότητα και την σπουδαιότητα του ιδρύματος, σήμερα βρισκόμαστε στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως.

  Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημόσια εκπαίδευση, έτσι δείχνουν το «σεβασμό» τους απέναντι στα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έτσι εκφράζουν το «σεβασμό» τους απέναντι στη γνώμη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ