Κυριακή 25.07.2021
More

  Η Μερόπη Τζούφη για το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”

  Για την κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» και το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μιλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

  «Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος», που αφορούσε -μεταξύ άλλων- στην υλοποίηση σημαντικών έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, ενώ οι Δήμοι της χώρας είχαν εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.24 δις ευρώ.

  Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αναφέροντας ψευδώς ότι η χρηματοδότησή τους προκύπτει από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί, έργα που βρίσκονται δηλαδή ήδη, στη φάση υλοποίησής τους.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη τονίζει πως «ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πρέπει να εξηγήσει πως γίνεται να εγγράφονται έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υπογράφονται δανειακές συμβάσεις μεταξύ ΟΤΑ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται έργα, αφού πρώτα έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση, όπως ισχυρίζεται».

  Πιο συγκεκριμένα, για το Νομό Ιωαννίνων ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε ως νέα έργα, το έργο του Δήμου Πωγωνίου με τον τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής, ύψους 375.806 ευρώ», έργο δημοπρατημένο από τον Νοέμβριο του 2019.
  Στο Δήμο Ζαγορίου εμφανίζεται ως νέο έργο η «Ύδρευση-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου, ύψους 447.680 ευρώ», έργο ήδη συμβασιοποιημένο. Παράλληλα, στο Δήμο Κόνιτσας παρουσιάζεται ως νέο έργο η «Αγροτική οδοποιία, βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ύψους 496.200 ευρώ», έργο επίσης συμβασιοποιημένο.

  Γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι τα μεγάλα έργα του προγράμματος «ΦιλόΔημος» προχώρησαν γιατί υπήρχε η πολιτική βούληση, με την ισότιμη συμμετοχή και συνεργασία των αιρετών, αλλά και την μεθοδική δουλειά των εργαζόμενων στους Δήμους που τα κατέστησαν έργα ώριμα, χρηματοδοτούμενα και υλοποιήσιμα.

  Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δεν επιτρέπονται πρακτικές εκμετάλλευσης θεσμικών εργαλείων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αδιαφάνειας στις χρηματοδοτήσεις , αφού πλέον η αξιολόγηση των αιτημάτων των ΟΤΑ ανατίθεται σε μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες με την ιδιότητα του «εμπειρογνώμονα» και της οποίας ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Οι πρακτικές αυτές θυμίζουν επιλογές που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομική κρίση και τα μνημόνια, ενώ δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ